Életmód

2024.05.11. 12:00

Trükkök, melyekkel csökkenthető a magas sóbevitel

A só az emberi táplálkozásban alapvető fontosságú ásványi anyag. Az emberiség évezredek óta használja nemcsak ételízesítőként, hanem konzerválószerként és gyógyszerként is. A só jelentőségét a táplálkozásban gyakran hangsúlyozzák, mivel a túlzott- vagy hiányos bevitele komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

Feol.hu

A só alapvető fontosságú, de a túlfogyasztása káros

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb hírlevelében ezúttal elsősorban a túlfogyasztás megelőzésére adnak tippeket, hogy elkerüljük pl. a magas vérnyomást, melynek egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. De mi számít soknak? Felnőttek számára maximum napi 2 gramm nátrium bevitele az ajánlás, ami kb. napi 5 gramm – vagyis egy teáskanál - sót jelent. Ehhez képest a 2019-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei alapján a magyar férfiak napi nátriumbevitele több mint háromszorosa, míg a nőké mintegy két és félszerese a javasolt maximális ajánlott bevitelnek.  A sóbevitel legnagyobb része pékárukból, húskészítményekből (felvágottak, kolbászfélék, konzervek), konzerv zöldségekből, savanyúságokból, sajtokból származik. Ehhez hozzájönnek a különböző sós rágcsálnivalók, mint például a chips, a pattogatott kukorica, a ropi, a sózott olajos magvak, illetve a készételek, levesporok, ételízesítők, konzervek, feldolgozott élelmiszerek, pácolt húsok is.

Jöjjön hát néhány praktika: mivel helyettesíthető a só, a só íze?

  • Fokozatosan csökkentsük a receptekben szereplő só mennyiségét. Ha lassan szoktatjuk hozzá az ízlelőbimbókat az alacsonyabb sótartalomhoz, észre sem fogjuk venni a változást.
  • Használjunk alternatív ízesítőket, friss vagy szárított zöldfűszereket: pl. babérlevél, kakukkfű, vasfű, majoránna, lestyán, rozmaring, bazsalikom, zöldpetrezselyem, kapor, snidling, tárkony, zellerlevél, oregánó, menta, borsikafű és egyéb karakteres ízesítőket, mint a szegfűbors, köménymag, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, vanília, ánizs, citromlé, citromhéj, reszelt narancshéj, citromfű.
  • Használjunk sómentes fűszerkeverékeket, ezeket magunk is könnyen elkészíthetjük!
  • Főtt húsok mellé kínáljunk ízes mártást, pl. szilva, meggy, paradicsom, egres, alma.
  • A húsokat pároljuk együtt karakteres ízű zöldségekkel (pl. zeller, hagyma, fokhagyma, paradicsom, gomba), fűszernövényekkel.
  • Süssünk roston, grillezve, sütőben, forrólevegős sütőben, kevés zsiradékban. Ilyenkor pörzsanyag képződik, ami jól ízesít.
  • Tűzdeljük a húsokat pl. hagymával, fokhagymával, sárgarépával, paradicsommal, almával, naranccsal, gesztenyével.
  • Hangoljuk az ízeket a sós helyett a savanykás irányba, ehhez nagyon jól használhatóak citrusfélék, például citrom, narancs, lime és a különböző ecetek.
A gyorséttermi fogások tele vannak sóval! 
Fotó: Illusztráció/pexels.com
  • Főzzünk lassan! Az ételek lassú főzése, párolása lehetőséget ad az ízek jobb kibontakozására.
  • Ha kenyeret sütnek, a szódabikarbóna hozzáadása alkalmas lehet a só csökkentésére. Kis mennyiségben a kenyértésztához adva ráadásul javíthatja a tészta textúráját és kiemeli az ízeket.
  • Kerüljük azokat az összetevőket, amelyek hozzájárulnak a magas nátriumtartalomhoz, például a sózott húsokat, felvágottakat, szójaszószt, szardellát vagy egyéb sóban gazdag feldolgozott élelmiszereket.
  • Készételeket igyekezzünk nem utánsózni fogyasztás előtt, de ha mégis szükség lenne rá, semmiképpen ne kóstolás előtt tegyük.
  • Nyers zöldségeket ne sózzuk, ismerjük meg és élvezzük természetes ízüket!
  • Készítsünk otthon házi felvágottakat, húskrémeket, pástétomokat, ezek jóval kevesebb sóval is ízletesek lesznek!

A felsorolt praktikák – olvasható a MDOSZ hírlevelében - lehetővé teszik, hogy csökkentsük a sótartalmat az ételeinkben anélkül, hogy lemondanánk az ízek gazdagságáról és élvezetéről. Fontos azonban, hogy figyeljünk az ízek egyensúlyára, és kreatívan alkalmazzuk ezeket az eljárásokat az ételkészítés során!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!