2023.12.24. 10:00
Ízlések és pofonok – Tinódyné Liszi Helga ünnepi menüje
A sárbogárdi zumba oktató édesanyaként szeret enni és imád főzni. Hisz abban, hogy a főzés, a sütés és a közös étkezés gyógyír, ami nem szétválaszt, hanem még szorosabban összeköt minket, embereket. A szeretet ünnepére pedig kisebb receptkönyvvel jelentkezett. Erről kérdeztük!
Tinódyné Liszi Helga: Nálunk a konyha a családi élet központja!
Fotó: Kovács Zoltán
Helga csodálatos gyerkőcök anyukája és egy fantasztikus férj felesége. Eredetileg idegenforgalmi szakmenedzserként végezett, de mivel mindig is az egészséges életmód és a sport szeretete állt hozzá a legközelebb, ezért más vizekre evezett, így talált rá a zumbára. Karácsony közeledtével viszont új hobbiját is megosztotta velünk.
Beszélgetésünk apropóját a szakácskönyve adja. Mi inspirálta ennek a létrejöttét?
– Az én receptes álmom ötlete még évekkel ezelőtt született meg a fejemben. Nagyon szerettem volna családunk kedvenc ételeinek „titkos” összetevőit egy csokorba fűzni. Az egyik legnagyobb szenvedélyem a sport mellett az egészséges táplálkozás, így szenvedéllyel kísérletezem, és törekszem arra, hogy a családom, barátaim és a vendégeim fitt ételekhez jussanak. Ez inspirálta a szakácskönyv létrejöttét!
Ha jól értem, akkor a főzés számodra egy szeretetnyelv. Honnan jött a főzés szeretete?
– Igen ez így van! Imádok a gyermekeimmel együtt sütni, főzni és szívből remélem, hogy jó útravalót adok a kezükbe, ahogy én is kaptam az édesanyámtól annak idején. Neki köszönhetem a sütés- főzés iránti rajongásomat. Emlékszem, kislány voltam még, amikor bevont a konyha varázslatos művészetébe, ami a mai napig kikapcsolódást és örömet nyújt számomra. Csodálatos látni, hogy a lányaim szemében is látom a csillogást mikor süteményt készítünk. Nálunk a konyha a családi élet központja.
Önnek melyik a kedvenc receptje, milyen ünnepi menüsorral készül az ünnepre?
– Nagyon sok kedvencem van! Karácsonykor nálunk a hagyományos ételek kerülnek az asztalra, de igyekszem olyan hozzávalókból készíteni, hogy az mindenki számára kedvező legyen. Elmaradhatatlan a halászlé, amit mindig a férjem készít. Minden évben kerül még az asztalra töltött káposzta, amit igyekszem lightos kivitelben elkészíteni. Második fogásként én leginkább a halakat részesítem előnyben, de szeretjük a szárnyasokat, a steaket is, amiket grillzöldségekkel, friss salátákkal tálalunk.
A gyerekekkel minden évben készítünk mézes kalácsot az adventi időszakban.
– Pici koruk óta mindig ott sürögtek, forogtak, körülöttem a konyhában. Együtt gyúrtuk, szaggattuk és dekoráltuk a piciny kalácsokat. Ezek azok a pillanatok, amelyek megédesítik a várakozást, hiszen az együtt töltött idő kincs és mindennél többet ér. Karácsonykor mindig készítünk narancsos-mandulás piskótatekercset, fatörzs és bejgli tortát. Ezeket az isteni finom desszerteket is elkészíthetjük úgy, hogy büntetlenül élvezzük az ízeket. Szeretettel kívánok mindenkinek örömteli perceket és készülődést az év legszebb ünnepére!