Régiós megmérettetés

2024.02.09. 13:27

Aktuális témákról is vitáztak az MCC diákjai (galéria)

Utolsó régiós fordulójához érkezett pénteken a Mathias Corvinus Collegium vitaversenye, melyen háromfős csapatok mérték össze érvelési készségeiket. A régió két legjobb csapata az országos döntőben is bizonyíthat.

Héjj Vivien

Változatos témákról vitázhattak a fehérvári fordulóban résztvevő csapatok

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az „MCC Vitázz!” a Mathias Corvinus Collegium nyolcadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei középiskolások vitaversenye, amely lehetőséget nyújt az ország vitázás iránt érdeklődő középiskolás fiataljai számára, hogy megismerjék a formális vita világát, az érveléstechnika mesterségét, fejlesszék vitázó képességeiket és bővítsék általános ismereteiket. A verseny olyan témaköröket és kérdéseket jár körbe, amelyek meghatározóak a fiatalok számára, s amelyek motiválják őket arra, hogy közösségeik aktív szereplői legyenek.

A vetélkedő első fordulója egy regionális előválogató, melyet nyolc városban rendeztek meg. Az utolsó regionális előválogatót Székesfehérváron tartották csütörtökön és pénteken az MCC új, belvárosi épületében, ahol hét csapat képviseltette magát. A résztvevők Székesfehérvár mellett Siófokról, Veszprémből, Pécsről, Zalaegerszegről és a fővárosból érkeztek. A vitaverseny során a pro és a kontra oldalt képviselő csapatok a World Schools Style Debate vitaformátumban versenyeztek, rövidített beszédidőkkel.

– A csapatok itt, a helyszínen kapják meg a tételmondataikat, melyekről vitázniuk, érvelniük kell, erre 30-40 perc felkészülési időt kapnak. Ezek jellemzően változatos, aktuális témakörök, például oktatás, a mesék világa, az influenszerek és a politika kapcsolata. Legfőképp arra vagyunk kíváncsiak, hogy saját kútfőből hogyan tudják felépíteni az érveiket, a beszédüket, nem feltétlenül óriási lexikai tudást várunk, bár az is jelenthet előnyt, mivel a felkészülésnél nem használhatnak elektronikai segédeszközöket – beszélt a verseny menetéről Barbarics Péter, az MCC Vitaakadémia igazgatója hozzátéve: a két legeredményesebb csapat az országos döntőben is bizonyíthat március 1-jén és 2-án Budapesten.

Barbarics Péter továbbá kiemelte, a vetélkedőn való részvétel segíti a kritikai gondolkodást, fejleszti az azonnali válaszadás és reagálás, valamint a strukturált, logikus gondolkodás képességét. Az egyik fehérvári középiskolás csapatot erősítette a regionális versenyen Németh Tamás, akitől megtudtuk: a csapat a felkészülés során igyekezett szimulálni a valódi vitahelyzetet, hogy minél élesben már minél eredményesebben szerepelhessenek a megmérettetésen.

– Azt gondolom a vitakészség fejlesztése a mindennapokban is fontos, és a munkaerőpiacon is hasznos. Sokat segít, ha az ember össze tudja gyűjteni és rendezni tudja az érveit. A legelső vitát éreztem a legnehezebbnek, a csapatunkból mindannyian most versenyeztünk először, de úgy érzem, dinamikusak voltunk, jól összedolgoztunk – mondta Tamás, aki csapatával többek között arról is érvelt, az influenszerek beleszólhatnak-e a politikába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában