„Jövőt tervező és jövőt építő vezető, igazi vállalkozói látnok volt!”

2024.05.18. 13:00

Demján Sándorra emlékeztek Sárszentmihályon

A Gorsium Emlékbizottság hívó szavára ismét összegyűltek az egykori áfészesek Sárszentmihályon. Demján Sándor szobránál, a legendás üzletember özvegye, Demján Lídia és Pahola Géza, az emlékbizottság elnöke helyezte el az emlékezés virágait.

V. Varga József

Az egykori áfészes munkatársak Demján Sándor, a „Főnök” szobránál

Fotó: V. Varga József

Demján Sándorra emlékeztek születésének 81. évfordulója alkalmából péntek délután a település kapujában, a Masterplast székháza előtt. Az egész alakos szobor, a kompozíció Kocsis Balázs szobrászművész alkotása, az első és mind ez idáig az egyetlen köztéri szobor hazánkban a karizmatikus üzletemberről.

Sárszentmihályon 2020. október közepén neveztek el parkot és avattak szobrot a 2018-ban elhunyt nagyvállalkozó, Demján Sándor emlékére. Ugyanis ehhez a településhez kötődik első vezetői tevékenysége, a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként. A helység ismert vállalkozása, a Masterplast csapata így tisztelgett az egykori „Főnök” (munkatársai nevezték így) életműve előtt. A szoborállítás ötletgazdája, Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke volt.

– 1968 nyarán két fővárosi fiatalember nagy tervekkel elindult, és meg sem állt egy Árpád-kori kis településig, Sárszentmihályig, ahol a Sárrétvidéke Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet működött 20 település alapellátását végezve – beszélgettünk még 2020 nyarán az egyik pályatárssal, Nagyné Bányász Katalinnal.

Demján Sándor szobránál Demján Lídia és Pahola Géza
Fotó: V. Varga József

– Az egyik fiatalember nyitott kabátban, cigarettával az ujjai között, nagy ívű előrelátással és célokkal – ő volt Demján Sándor. A másik fiatalember a kabátot kicsit fázósan összehúzva magán, a részletek kidolgozójaként és a pénzügyi fedezet biztosítójaként – ő pedig Brückner István. A „Főnök”, Demján Sándor 25 éves volt ekkor, helyettese, Brückner István pedig 24 éves.

– Rövid idő alatt a szövetkezet óriási fejlődésen ment keresztül, Sándor alapelve volt, hogy a „sűrű fillér többet ér, mint a ritka forint”. Az ÁFÉSZ működési területén, Tácon helyezkedett el a római kori Gorsium, a szövetkezet vezetése új névben gondolkodott, a Sárrétvidéke helyett felvette a Gorsium ÁFÉSZ nevet…

– „Legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után” – idézte akkor Katalin végezetül Cicero gondolatát. Nem véletlenül.

– Már Sárszentmihályon is megmutatkozott az a teremtési vágy és képesség, az a gyakorlatias megvalósításra való törekvés, ami Demján Sándor egész munkásságát jellemezte. Előrelátó, ötletdús, jövőt tervező és jövőt építő vezető, igazi vállalkozói látnok volt! A hőskor, a legendás évek meghatározó, jellegzetes, összetéveszthetetlen egyéniségeként messze megelőzte korát: a pénzteremtés újdonságával, gazdasági és politikai bátorságával – mondta róla korábban Tibor Dávid.

– Találkozunk októberben! – köszönt el megható ölelkezések közepette az egykori áfészes munkatársaktól Demján Lídia és Pahola Géza.

– Úgy legyen – tették hozzá a hölgyek, urak.

DEMJÁN SÁNDOR (1943–2018)

Az ismert üzletember és vállalkozó 1973-ban indította el a Skála áruházláncot, alkotói tevékenységéhez fűződik a Pólus Center, a Westend City Center, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház felépítése, a Prima Primissima-díj elindítása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. A budapesti városfejlesztésében betöltött munkásságáért 2003-ban díszpolgári címet kapott, a kultúráért, a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóság kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában