Frissen Fejérből

2024.05.10. 17:30

Madárkertet avattak a Gyöngyvirág Óvodában

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Gyöngyvirág Óvoda Madárkertjét péntek délelőtt. Az Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címmel rendelkező intézmény egy sikeres pályázatnak köszönhetően két udvaron valósíthatott meg interaktív játszóteret. Az E.ON Hungária Csoport által tavaly először meghirdetett A Föld bajnokai pályázaton közel 1,9 millió forintot nyert a fehérvári intézmény a Madárkert megvalósítására.

Gombor Lili

A„Madárdaltól hangos a kert” rajzpályázat fiatal alkotóit is díjazták.

Fotó: Simon Erika

Dalokkal köszöntötték a Gyöngyvirág Óvoda pedagógusai a Madárkert átadására érkezőket pénteken délelőtt. Az ünnepélyes átadáson Béndek Gáborné óvodaigazgató elmondta, hogy közösségi összefogással valósulhatott meg a környezeti nevelést segítő program. A pályázati összeget közel félmillió forinttal egészítette ki az óvoda alapítványa, valamint Székesfehérvár Önkormányzata anyagi támogatásával vásárolhatták meg azokat a kerti asztalokat és padokat, amelyeket a madárkerti foglalkozások során használnak majd a gyerekek. A városrész önkormányzati képviselője, Deák Lajosné az eszközök szállításában nyújtott segítséget, így az erre szánt pénzösszeget további játékok vásárlására fordíthatták. A Gyöngyvirág Óvoda éppen húsz éve a „Madárbarát Óvoda” cím birtokosa, illetve 2017-ben nyerték el az „Örökös Zöld Óvoda” címet – tájékoztatott az ÖKK közleménye, amelyben azt is írják, hogy a Madárkert az óvodában pályázat révén létrehoztak egy madárbarát mintakert tanösvényt, ahol játszó-kutatóhelyeket alakítottak ki, valamint interaktív táblákat helyeztek el.

Fotó: ÖKK

 „A cél az volt, hogy olyan természeti ismereteket és élményeket nyújtó helyszíneket alkossanak meg, ahol a gyerekek közvetlen tapasztalatszerzés útján megismerhetik a fák, madarak élőhelyeit, költési és táplálkozási szokásait. Az eszközök, játékok a gyerekek számára újdonságot, új lehetőségeket nyújtanak. „Gyerekek, ezek a madárkertek értetek épültek. Használjátok őket, és nagyon vigyázzatok minden egyes elemére!” – mondta el Béndek Gáborné, aki  hozzátette, a következő feladatuk az lesz, hogy a madárkert használatához egy módszertani segédanyagot állítsanak össze, amit aztán minden csoport számára biztosítanak.

Fotó: ÖKK

A pénteki ünnepélyen jutalmazták a „Madárdaltól hangos a kert” rajzpályázat alkotóit. Az eseményen jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Halmai Tamásné, az óvoda korábbi igazgatója, valamint egykori óvodapedagógusok, szülők és a programot támogató alapítvány kuratóriumi elnöke is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában