A csoportos kiállításon huszonhárom művész munkája látható

2024.05.13. 13:25

Szabad gondolatok a Pelikánban

Pénteken délután, Gärtner Petra művészettörténész ajánlásával nyílt meg a Pelikán Galériában a Székesfehérvári Művészek Társaságának legújabb csoportos kiállítása.

Bokros Judit

A megnyitón Gärtner Petra művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot a Székesfehérvári Művészek Társaságának elnöke, Szentes Ottokár köszöntője után

Fotó: Deák Balázs / Pelikán Galéria

A jó időre való tekintettel a galéria előtti téren tartott megnyitón először a művésztársaság elnöke, Szentes Ottokár festőművész köszöntötte a megjelenteket. A tárlat címe kapcsán elmondta: arra gondoltak, hogy ezúttal nem határoznak meg tematikát, hanem az alkotókra bízzák, mit adnak be a kiállításra. Szabadon lehetett tehát gondolkodni, válogatni, a kiállító művészek pedig ismét egyenként más-más ablakot nyitnak munkáikkal a világra. Az így kialakult képhez teszi hozzá minden látogató a saját gondolatait, érzéseit, ezzel is újabb ablakot nyitva, újabb értelmezési lehetőséget kínálva az adott műhöz. A tárlatot megnyitó művészettörténész, Gärtner Petra pedig az ő nézeteivel megint csak árnyalhatja azt a bizonyos képet, amelyet a különböző „ablakokon” keresztül láthatunk.

Maga a művészettörténész azzal kezdte mondanivalóját: amikor előző nap megnézte a tárlatot, arra gondolt, hogy másnap vagy elmond egy hagyományos megnyitóbeszédet, vagy a jó időre és a szabad gondolatokra való tekintettel jógázásra invitálja a közönséget… Nos, a szép idő ellenére mégis egy szépen ívelt megnyitós beszédet hallhattunk, amelyben jó arányban keveredtek a szakmaibb és a szabadabb gondolatok. Gärtner Petra először a szabadság, illetve a műalkotás, a művész fogalmát járta körül, rámutatva, hogy a művészet a XX. században reagált a legerősebben a politikai és társadalmi folyamatokra. A művészettörténész számára azonban a „szabad gondolatok” e tárlatban leginkább a belső művészi szabadság megvalósítását fejezik ki. Utalt arra, hogy az alkotás folyamata lehetőségek végtelen tárházát kínálja, ezáltal pedig szabadságot ad. Ugyanakkor a mű befejezésének tudata, az utolsó ecsetvonások elhelyezése, az utolsó munkafolyamatok elvégzése egyben belső kényszer is. Tehát akkor most szabadság vagy kényszer az alkotás? – tette fel a jó kérdést Gärtner Petra, akitől megtudhattuk: a tárlaton huszonhárom képzőművész művét tekinthetjük meg.

A Pelikán Galériában huszonhárom művész szabadon választott művei tekinthetők meg változatos technikai megoldásokkal kivitelezve 
Fotó: Deák Balázs / Pelikán Galéria

Ezek a munkák különféle technikával – például kollázs, olajfesték, cianotípia, akvarellfesték – és témában készültek. A csoportos tárlatok kapcsán a művészettörténész úgy fogalmazott: azok jellemzően az adott korszak megsokszorozott látleletei. A kiállítást tehát érdemes ilyen szemmel is nézni.

A megnyitó után Szentes Ottokár még felhívta a figyelmet arra: a tárlat másik része a Pelikán Fészek Padlás Galériájában látható a színházi előadások ideje alatt. Továbbá azt is elmondta, hogy a május 17-19-ig tartó Kortárs Művészeti Fesztiválon a Székesfehérvári Művészek Társasága is jelen lesz a Bartók Béla téren. Ott várják különféle programokkal az érdeklődőket – részletek a fesztivál oldalán olvashatók.

A Pelikán Galériában berendezett „Szabad gondolatok” című kiállítás június 14-ig tart nyitva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában