Dicső múlt, stabil, becses alapokon nyugvó jövő

2024.05.10. 19:07

Alapításának századik évfordulóját ünnepelte az Alba Regia Atlétikai Klub (galéria)

1924-ben tűntek fel először az Alba Regia Atlétikai Klub zöld és sárga színei, majd a Videoton SC atlétikai szakosztályának megszűnése után 1993-ban éledt újjá az egyesület. Az ARAK azóta is szállítja az eredményeket. A centenáriumot díszközgyűlés keretében ünnepelték a városháza dísztermében.

Ferencz Balázs

Cser-Palkovics András az egyesület elnökének, Hirt Károlynak (balra) adta át a város elismerő oklevelét

Fotó: Fehér Gábor

Szinte végeláthatatlan sorban adták egymásnak a kilincset a városháza dísztermében az elegáns ruhában érkező egykori sportvezetők, kiváló sportolók, akik a fehérvári sporttörténelem forgatagában pályán, vagy azon kívül elért eredményeikkel az ARAK-ot szolgálták. A ma képviselői, az Alba Regia Atlétikai Klub jelenlegi versenyzői igyekeztek a helyükre kalauzolni a meghívottakat, mint például Gyulai Miklóst, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, vagy Kovács Balázst, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnökét.  Nagy ünnepre érkezett a dísztermet megtöltő publikum. Az ARAK száz évvel ezelőtt, 1924. március 30-án alakult.

A fehérvári klub százéves fennállása alatt a hazai megmérettetések mellett Európa-bajnokságokon, világversenyeken, és olimpiákon szerepeltek az ARAK versenyzői. 

1924. március 30-án Havranek József, Székesfehérvár alispánja elnökletével kezdte működését a város első atlétikai klubja. Első önálló sportlétesítménye megépítéséhez a város biztosította a Sóstó melletti ingatlant. 1948-ig, birkózó, úszó, lövész és evezős szakosztályt is működtettek. A második világháború utáni megszűnésének okaként szolgált az egyesület elkötelezett nemzeti és keresztény szellemisége. A privatizáció hatására a Videoton SC atlétikai szakosztálya is megszűnt, s az ott dolgozó szakemberek zöme 1993. december 16-án a József Attila Gimnázium kémiai előadótermében új sportegyesületet hoztak létre, amely ismét felvette az ARAK nevét. Alapító elnöke Tölgyesi Ferenc, a SZÉKOM vezérigazgatója, a megyei atlétikai szövetség elnöke lett. A klub rövid időn belül az ország egyik legeredményesebb atlétikai egyesületévé fejlődött.

2007-ben készült el a Sóstói Stadion területén az új, nyolcsávos atlétikapálya, ami kiváltotta a centerpálya körüli 400 méteres, amortizálódott futópályát. 2014-ben költözött az ARAK a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központba.

Az ARAK elnöki posztját 2002 óta Hírt Károly tölti be.

- Az első nagy világégés és a trianoni békediktátum után kerestek és találtak megoldást arra, hogy miként őrizzék meg a környezetükben élő fiatalok testi és lelki egészségét. Hogyan erősítsék meg bennünk a hazaszeretetet és a küzdőszellemet. Száz év távlatából nehéz átérezni a felelősség nagyságát és súlyát, de az bizonyos, hogy széleskörű összefogással eredményesen oldották meg ezt a feladatot. Felelősségvállalásra és összefogásra nekünk is szükségünk volt 1993 őszén - fogalmazott ünnepi beszédében Hirt Károly, az ARAK elnöke. - A küzdelmet és a felelős hozzáállást választottuk. Az elmúlt harminc évben több tízezer fiatallal ismertettük meg a sportolás örömét. A hazai bajnokságok eredményhirdetésein tájfás és atlétika sportágban 2005 alkalommal szólítottak dobogóra arakos sportolót. Közülük 710-en magyar bajnoki címet szereztek. Nemzeti válogatottban 272 arakos szerepelt, válogatottságaik száma 320. Népszerűek vagyunk. Érzem a felénk áradó bizalmat. Tisztában vagyunk a felelősséggel. Kiszámíthatóak vagyunk, mert stabil az értékrendünk. Utódainktól azt kérem, hogy a következő 100 évben őrizzék meg az értékrendünket, szolgálják meg ezt a közösséget és az eddigieknél jobb sporteredményeket érjenek el. Nem lesz egyszerű, ezért javaslom, hogy kössék fel a fehérneműt. 

Az ARAK legsikeresebb időszakát az 1990-es évek második felében élte, ekkor Korányi Balázs és Tölgyesi Balázs is elődöntőbe jutottak az olimpiai játékokon. 

Tölgyesi Balázs arany érdemérmet vehetett át Miklósa Erika operaénekestől, az ARAK kommunikációs alelnökétől

Csak néhány név az ARAK színeiben válogatottságig jutó versenyzők közül: Tímár Levente, Végh Tibor, Árpási Miklós, Illyés Ildikó, Listár Nikolett, Mátó Sára, Takács Boglárka, Zsigovics Natália, Nyusa Viktória, Varga Fruzsina, Frey Virág, Mohai Regina, Molnár Balázs, Takács Nikolasz, Szabó Dániel, Világi Károly, Pásztor Bence, Brandl Lilla, Miklós Éva, Babos Rita, Vaskó Zoltán, Bese Zsófia, Borsányi Gyöngyi, Endrész Klaudia, László Dávid, Tímár Gergely, Kerék Patrik, Trenka Ádám. A tájfutók közül Bogos Tamás, Gyurkó Fanni, Molnár Róbert, Molnár Tibor, Prill Dóra, Czirák Ildikó és Vékony Panna voltak válogatottak. 

Korányi Balázs (jobbra)  az 1996-os atlantai és a 2000-es, Sydney-ben rendezett olimpián is elődöntőbe jutott 800 méteren. A genfi fedettpályás Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Most arany érdemérmet vehetett át Hirt Károlytól
Fotó: Fehér Gábor

Székesfehérvár polgármestere beszédében elmondta, hogy ez a százéves klub, nem csupán a város, de az összmagyar nemzeti sportélet tekintetében is meghatározó közösség. 

- Ennek a városnak meghatározó közösségei tudtak és tudnak hozzátenni a történelmünkhöz. Sőt, vannak olyanok, melyek saját fejezetet is írtak ebben a nagyon színes történelemkönyvben. Az ARAK egy ilyen közösség. Az ARAK nagyon sok eredményt hozott és hoz, de nem az eredmény a legmeghatározóbb, hanem maga a közösség. Amit az ARAK mozgalomként hozzátett és hozzátesz ehhez a városhoz. Amit én tapasztalok az ARAK-ról, az a hagyománytisztelet, a nevelés. Mindig építkezést tapasztalunk - mondta Cser-Palkovics András. 

A centenárium alkalmából az ARAK vezetősége az elmúlt évtizedek munkáját elismerésekkel díjazta.

Ezüst Érdemérmet vehetett át Mátó Sára és Takács Boglárka.

Arany Érdemérmet vehetett át Korányi Balázs, Listár Nikolett, Szabó Dániel és Tölgyesi Balázs.

Centenáriumi Emlékplakettet vehetett át: Babos Rita, Fehér János, Miklós Éva, Oláh Roland, Pintér Béla, Pokrenvszki Lászlóné, Pokrovenszki László, Stein Barnabás, Szabolcsné Koncsag Éva,  Tímár Levente, Vaskó Zoltán, Vas János, Végh Tibor, Zsigovics Natália. A díjazásban posztumusz részesült Halla Ernő, László István és Molnár Róbert.

Arany Plakettet vehetett át Fent Mariann, Halász Géza, Olasz Tamás, Pápai János, Varga Tamás, Wéninger Katalin

A Tölgyesi Ferenc Emlékdíjat Világosi Gábor vehette át.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában