Külföldi beavatkozás

2024.05.11. 17:15

Az amerikai nagykövetség ismét hozzájárult a hazai dollármédia működéséhez

A támogatottak között éppúgy vannak helyi és tematikus médiumok, mint az országos dollármédia jeles képviselői.

MW

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Nemrég hirdettek eredményt a Soros-hálózathoz kapcsolódó Ökotárs Alapítvány úgynevezett Szabad média pályázatán, ahol hét pályázó kapott több mint 30 millió forintnyi támogatást. A tender a szintén Soros-közeli Mérték Médiaelemző Műhely és az Ökotárs Alapítvány kiírásában valósult meg az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége forrásainak felhasználásával – olvasható az alapítvány honlapján.

Vagyis a kiírás alapján a résztvevők lényegében amerikai közpénzt kapnak politikai üzeneteik hatékonyabb eljuttatásához.

A nyertesek között a baloldalhoz kapcsolható helyi és tematikus médiumok is helyet kaptak csakúgy, mint a dollármédia országos képviselői:

Élet és Irodalom: 4,5 millió forint,

Fókusz Stúdió: 5,194 millió forint,

Magyar Narancs: 3,826 millió forint,

Szegeder.hu: 2,131 millió forint,

Enyugat.hu: 5,187 millió forint,

Revizor Online: 4,591 millió forint

Első Pesti Egyetemi Rádió: 4,994 millió forint.

A kiírás szerint „a magyarországi országos és helyi független média támogatása, valamint a sajtószabadság védelme és erősítése” volt a pályázat célja – írja a Magyar Nemzet.

A pályázattal a dollármédia újabb csoportja kaphat jelentős támogatást, hiszen 2024 januárjában már eredményt hirdettek a pályázat első körében.

Akkor olyan dollármédiumok kaphattak pénzt, mint az Átlátszó.hu (9,9 millió forint), a Debreciner (9,9 millió forint), a Klubrádió (5,1 millió forint), a 444.hu (10 millió forint), a Nyugat.hu (4,9 millió forint) és a Telex (7,8 millió forint). A Magyar Narancs az első körben is nyert 9,9 millió forintot.

A pályázat kiírói ugyanaz a Soros György alapítványaihoz köthető kör volt, és a finanszírozó is az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége volt, azonban ekkor több mint 115 millió forintot osztottak szét.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában