Szerencse fel

2024.05.12. 12:30

Bányászhagyományok szerint búcsúztak a végzősök Székesfehérváron (galéria)

Több intézmény, illetve szak szigorúan veszi és tartja az évszázados selmeci diákhagyományokat, így történt, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatika szakának végzősei is valétálással búcsúztak a várostól és az oktatási intézménytől. A végzősöket a bazilika előtt rúgták ki a városból.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Fáklyák lobogó fénye alatt selmeci nótákat énekeltek a Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatika szakának végzős hallgatói. A szalamander menet a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületéből indult, és egészen a bazilikáig kígyózott, ahol, ha jelképesen is, de kirúgták őket a városból, követve a selmeci hagyományok szabályait.

Bizonyára fájó szívvel, de búcsút vettek a várostól, az egyetemtől, mely eddig az otthonuk volt. A húsz hagyományőrző diákot köszöntötte Székesfehérvár és az Óbudai Egyetem vezetése is.

– Akik itt vannak, hosszú utat követően érkeztek egy nagyon fontos fejezethez az életükben – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, aki a bazilika előtti téren megköszönte, hogy a diákok még ma is őrzik a selmeci hagyományokat. Kérte a fiatalokat, hogy raktározzák el a fehérvári, illetve az egyetemi élményeket, hogy azok életük végéig kellemes emlékek maradjanak.

A város után az iskola is búcsúzott a hallgatóitól, akik éveket töltöttek a Pirosalma utcai épület falai között.

– Lezárul egy időszak, önök pedig megtanultak mindent, ami ahhoz kell, hogy hivatásukat művelhessék, a jövőt értő és meghatározó emberként – mondta Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja.

A hagyományőrzés egyik fontos része, hogy mindenkinek van egy neve, túl a hivatalos néven, így nem volt váratlan, hogy egy Díszborsó nevű fiatalember búcsúzott a várostól.

– A székesfehérváriak újra láthatták, hogy itt van egy selmeci utódintézmény, amelynek hagyományai fennmaradtak – fogalmazott beszédében Díszborsó, polgári nevén Borsó Ábel, aki valamennyi végzős nevében megköszönte mindazt, amit kaptak a hosszú mégis gyorsan elrepülő évek alatt a várostól, az egyetemtől.

Az esemény végén a valétálók még énekeltek és persze kiürítették a hagyományok szerint kötelező, egyedi készítésű emlékkorsót, amit természetesen összetörtek, hogy mindenkinek jusson belőle egy darab emlékül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában