Titokzatos légköri jelenség Abán

2017. március 01., 21:01 szerző: Szanyi-Nagy Judit
komment
Aba – Február 20-án, 19 és 20 óra között készült a kép, amely egy különös légköri jelenséget ábrázol.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A fotó készítője, az eredetileg kislángi, de most Abán élő ifj. Cseh Zoltán – ahogy ő nevezi magát – lelkes amatőrként kémleli és fotózza az eget, az ott észlelhető jelenségekkel együtt. – Mindig ki szoktam ülni fotózni a határhoz. Igazából a fényképezőgép jobban érzékeli ezeket a jelenségeket, mint én, szabad szemmel – mondja.

A fényszennyezés ott látszik igazán, ahol kevesebb az olyan fényforrás, mint az utcai lámpa
Fotó: Ifj. Cseh Zoltán

Bár többen zöld légkörfényre gyanakodtak, a szakértő szerint, a kép alapján ez az égi tünemény csupán a légszennyezettségnek köszönhető: – Ez leginkább pára vagy füst lehet, amit itt, a fotón, valami más fényforrás is kiegészít jobbról érkezve. Az itt látható, zöld légkörfényhez hasonló jelenség valójában inkább csak a fényszennyezettségtől jöhetett létre – a városi körülmények a zavaró fények miatt nem teszik lehetővé, hogy a légkörfény látszódhasson – mondja Farkas Alexandra, az ELTE Környezetoptika Laboratórium munkatársa.

A légkörfénylés leggyakrabban vörös vagy zöld színben, állandóan körülveszi Földünket – jó esetben sávjai a felszínről is megfigyelhetők. A zöld színt a fényképezőgép beállításai is erősíthetik – bár az efféle jelenségekre általában igaz, hogy szabad szemmel kevésbé láthatók.

Szanyi-Nagy Judit

2017. március 01., 21:01 szerző: Szanyi-Nagy Judit

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...