Adony

2012.11.29. 17:01

A ház régi, de a célok nem

A település talán legrégibb, legszebb épületét lakják, ám a mai igényekhez a ház néha már szűkös. A helyi művelődési ház azonban betölti szerepét a város kulturális, közösségi életében.

Tribolt Lajos

Egy kisvárosi művelődési ház speciális helyzetben van. A településen már a városi igények vannak jelen, de a település létszáma kicsi, a társadalma tagolt, így az igényelt rétegműsorokra viszonylag kevés az érdeklődő, bár ők meg igénylik. Minderről  Suszter Lászlóval,  az adonyi Közösségi-kulturális Központ és Könyvtár igazgatójával beszélgettünk. Mint a nevükben is ott van, szeretnének igazi közösségi otthon, kulturális központ és modern szolgáltatásokat nyújtó könyvtár lenni. Ez így együtt csak leírva ilyen egyszerű, megcsinálni már sokkal nehezebb. A közösségi otthon jelleget azért az megerősíti, szinte minden termes rendezvénynek ők adnak otthont. De a többi program szervezésébe is bekapcsolódnak. Az éves városi rendezvénytervet például ők terjesztik az önkormányzat elé.S náluk kap helyet egy sor civil szervezet, illetve azok rendezvénye. Most például nagyon büszkék arra, hogy a helyi Salina táncegyüttes kiemelt arany minősítést kapott a lovasberényi megyei megmérettetésen. (Lásd a híreket!)  



Már 1973. óta működik tánccsoport a városban, mivel a néptáncnak mindig kiemelkedő szerepe volt a település életében. Most a Salaina a dunamenti, mezőföldi hagyományokat ápolja, a Rozmaring együttes meg a német hagyományok őrzője.A művelődési házban persze büszkék a többi művészeti csoportjukra is, így például a Gyöngyvirág női karra. Mint az igazgató elmondta, mindenben arra törekednek, hogy professszionális vezetők irányítsák a csoportokat.A könyvtár a Széchenyi-pályázat keretében kapott új számítógépes parkot, a Máray-programban félmilliós plusz könyvbeszerzési forráshoz jutott idén.A házban összesen hat szakalkalmazott és a technikai személyzet dolgozik, de az újságkiadástól a televíziózásig, a könyvtári szolgáltatástól a kiállítás szervezésig, a rendezvényszervezésig mindennel foglalkoznak.  A kultúra mindenesei a városban.

Címkék#Adony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!