Adony

2015.07.06. 16:34

Könyv készül Adony foci múltjáról

Adony - Könyv készül a város foci múltjáról. Kard János már régóta gyűjti az anyagot, és kutatja a múltat.

Tribolt Lajos

Az adonyi sportkör 1920-ban alakult meg. A focipálya akkor még a Magyar utcai kertek alatt volt. Mindezt Kard Jánostól tudom, aki kutatja a helyi foci múltját és az információkat hamarosan egy könyvben teszi közzé.

A könyvből az is kiderül majd, hogy a megalakulás után Ercsivel játszották az első mérkőzést. Az adonyi csapat 1925-től az Érdvidéki bajnokságban játszott, amelyben a Duna túlsó partjáról is voltak csapatok.

A könyv szerzője persze nem kívül álló, hiszen 1951-ben kezdett játszani a járási bajnokságban és összesen 35 évig focizott. A csapat 1957-58-ban az NB III-ban is játszott, de a következő évben már nem volt csapatuk.

Kard János focizott, sportvezető volt, most pedig könyvet ír az adonyi futball történetéről
Fotó: Percsi Tibor

Az NB III. mégegyszer visszaköszönt, hiszen 1996-tól négy évig megint ott játszott az adonyi csapat. Azután a megyei első osztály következett.

Kard János azt mondja az első pálya az úgynevezett dzsindzsásban volt, a második pálya a Duna-parton. A 30-as években a nagy magtár mögött játszottak. A kastélyparkban 1947-ben épült meg a pálya.

A csapat neve is többször változott. Volt Adony SE, községi SK, Petőfi SK, de játszottak DISZ néven is, majd Községi Sportkör név alatt szerepeltek, majd a várossá válás után jött az Adony Városi Sportkör.

Kard János a játékos pályafutás után sportvezető lett, volt a fociszakosztály vezetője, később az egész sportkör elnöke.

Mintegy húsz éven át tudósította lapunkat a adonyi focisták szerepléseiről. Tudósításait eltette, ahogy mások írásait is. Ezek most sokat segítenek a könyv összeállításában. Persze kutatni is kell és a megyei könyvtár újsággyűjteménye nagy segítség.

A 79 évéhez közeledő szerző azt mondja, a könyv 5-600 oldalas lesz. Már csak mintegy két hónap adatait kell összegyűjteni és teljesen összeáll az anyag. Szerepelnek majd az egyes mérkőzések jegyzőkönyvei, így az összeállítások, eredmények. Biztosan sokan veszik majd kézbe.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!