Adony

2015.03.03. 16:15

Milyen volt a háború?

Adony - Füsi Gyöngyi rendezte és Filotás Mihály fényképezte azt a dokumentumfilmet, ami az I. világháborúról szól.

Pekarek János

Szép és megérdemelt sikert aratott két adonyi amatőrfilmes a Fejér Megyei Vörösmarty Könyvtár által tavaly meghirdetett generációról generációra című pályázatra készített Akikről már csak nagyapáink mesélnek című dokumentumfilmjével. A kisfilm, Füsi Gyöngyi és Filotás Mihály alkotása a pályázat első díját nyerte el!

A pályázatot az I. világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából hirdették meg. A dokumentumfilmben négy idős iváncsai ember meséli el, miket éltek át nagyszüleik, rokonaik a világháború alatt katonaként, illetve az ő hozzátartozóik a hátországban.

Az alkotás nem csak riportokból áll: a hátteret és az illusztrációkat az iváncsai helytörténeti gyűjteménynek az első világháborúhoz kapcsolódó anyaga adja. Közöttük katonaládák, fényképek, a fronton fabrikált használati tárgyak, levelezőlapok.

A film készítői felhasználták a tisztelgő útnak a videófelvételeit is, amelyet két évvel korábban Észak-Olaszországban készítettek egy adonyi delegáció útja alkalmából, az alpokbeli harctereken, temetőkben. (Az operatőr ott is Filotás Mihály volt.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!