Adony

2014.06.27. 16:50

Palóc őseik földén jártak a besnyői gyerekek

Őseik földjére, a Mátra északi lábánál fekvő kis faluba vitték el a besnyői gyerekeket a helyi civilek. A palócok a földosztás után költöztek ide.

Klecska Ernő

A II. világháború utáni földosztáskor költöztek Fejér megye szívébe az akkor summásként ezen a vidéken dolgozó palócok. A summás hagyományokat népdalköre és helytörténeti gyűjteménye révén pedig a mai napig őrzi a település.

A negyven diák a helyi civilek támogatásával utazott el oda, ahonnan legtöbbjük őse summásként élt és dolgozott a háború előtt (Fotó: Szironta)

A besnyői gyerekeknek a Sziront’Art Kul-Turi pályázati programjának keretében nyílt lehetőségük személyesen is megismerkedni a bodonyi hagyományokkal, a táj szépségével, és távoli rokonaikkal. A 40 diák többsége az egyesület pályázati programjának keretében utazhatott, de 16 gyermek táborozását a Besnyő Községért Közalapítvány támogatta – tájékoztatott Sólyom Balázs, a csengettyűiről ismert Sziront’Art Egyesület ügyvezetője. A gyerekek megismerkedhettek a környék látnivalóival, jártak a parádsasvári üveggyárban, a Kékesen, szövést, agyagozást tanultak.

A tanév második félévében mintegy félezer diák vett részt a megye nyolc településén (Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Lovasberény, Martonvásár, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Velence) zajló Szirontás programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!