Adony

2015.08.03. 15:41

Sváb tábor volt Adonyban

Adony - Sváb fiatalok tanulmányozták hagyományaikat, régi kultúrájukat egy nyári táborban.

Simon István

Idén harmadik alkalommal táboroztak együtt a dunamenti sváb fiatalok. Júliusban egy felejthetetlen hetet töltött el több mint ötven gyermek a Soltvadkerti Ifjúsági Táborban. A tíz települést összefogó tábor résztvevői már nagy izgalommal, egymás barátaiként érkeztek meg. Nemcsak a környező Hartáról, Nemesnádudvarról, Sükösdről érkeztek táborozók, hanem Adonyból, Mezőfalváról, Érdről és még Budapestről is. A tábor tisztasága, felszereltsége, kiváló környezeti adottságai egyből szembetűntek mindenkinek és ez a jó érzés egész héten meghatározta a kiváló hangulatot. A tábor berendezése után ismerkedési estet tartottunk, ahol a táborlakók csapatokba verbuválódtak, hogy idén is összemérhessék képességeiket a különböző versenyeken. A táborban a résztvevő gyermekek különböző programokon vehettek részt, melyeken elsajátíthatták a magyarországi német hagyományok alapjait. A német népdalok tanulása mindig jó hangulatban telt, ahogy a táncok elsajátítása is. A kezdő táncosok a polka és keringő lépések mellett táncjátékok során kaptak kedvet ehhez a műfajhoz, a haladók ezen felül a babarci táncok alapjait is elsajátíthatták.

Az adonyi Kinder Rosmarin Tánccsoport tagjai, akik ottvoltak a hagyományőrző táborban
Fotó: Tánccsoport

A táborozók megismerkedhettek a hazai németség történetével és a gót írás alapjaival is. Megtudhatták honnan jöttek őseink, hogyan teltek a mindennapjaik régen és azt is, hogy élnek ma. A kézműves foglalkozásokon készíthettek kékfestő terítőket, festhettek hartai motívumokkal káposztás villát, könyvjelzőt, pólót és gyöngyökkel mobiltartókat is készítettek a gyerekek. A kész termékeket mindenki hazavihette, így mindenkinek van már saját tárgyi emlékei is az itt eltöltött napokról. A nagy meleg sem rontotta el a kedvünket, hiszen a Vadkerti-tó hűsítő vize és a híres fagyizó jeges finomságai mindenkinek enyhülést jelentettek. A tábori ételek mindig nagyon finomak és bőségesek voltak. Az esti vetélkedők és csapatjátékok még jobban összehozták ezt a közösséget. Azt utolsó estéken a táborban tini diszkót és sváb bált is tartottunk. A tábortűzi műsorban a gyerekek humorosan felelevenítették az eltöltött napokat, melyeken jót kacagtunk, hisz a táboroztató felnőtteket is megformálták a paródiákban. Az utolsó napon a csapatversenyek eredményeit kihirdettük és apró ajándékokkal jutalmaztuk is.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!