Adony

2015.04.22. 19:14

Szent Orbánra gondolva: Ez lesz a huszonegyedik kistérségi borverseny, ezúttal is négy kategóriában

Adony - Borverseny lesz szombaton délelőtt a kisváros kultúrházában: a győzteseket Szent Orbán napján hirdetik ki.

Pekarek János

Az adonyi művelődési házban szombaton délelőtt tíz órai kezdettel rendezik meg a hagyományos kistérségi borversenyt. A Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony kezdeményezésére évekkel ezelőtt létrejött bormustrára nem csak az adonyi szőlőhegy borászainak termékeit várják, de a perkátai, kulcsi, rácalmási, iváncsai, sőt: ercsi szőlőkből készült borokat is összehasonlítják majd az értő bírák.

De még ennél is nagyobb hatókörű lesz a verseny, mivel szokás szerint az egyik kategóriában az úgynevezett idegentermő borokat is minősíteni fogják a zsűri szakértő tagjai. Vagyis: azokat a borokat, amelyeket nem helyben vagy a környéken termelt szőlőből készítettek a gazdák, hanem úgy vásárolták a szőlőt hozzá, valahol az ország másik táján, s aztán az adonyi vagy környékbeli pincékben forrta ki magát a nemes nedű.

Archív képünk egy korábbi adonyi borversenyen készült: balra Králl István, a borrend nagymestere. Fotó: A szerző felvétele

Emellett természetesen a fehér, a vörös és a rozé borok is terítékre kerülnek a vetélkedőn.

Ez lesz a 21. Adonykörnyéki borverseny. Amely az eredményhirdetéssel is ragaszkodik hagyományaihoz.

A díjak átadására ugyanis május 23-án kerül sor, a Szent Orbán napi ünnepségen, az adonyi szőlőhegyen. Aznap délután háromnegyed háromkor körmenettel kezdődik az ünnep, majd három órától kihirdetik az egyes borkategóriák győzteseit, díjazzák a borászokat, megválasztják a borrend zászlósborát és a legjobb borászt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!