Adony

2014.04.14. 16:35

Új helyre kerül Nepomuki Szent János szobra

Felújítják és áthelyezik a Nepomuki Szent János szobrot a helyi alapítvány kezdeményezésére.

Tribolt Lajos

Az Adonyért Alapítvány pályázott a Nepomuki Szent János szobor felújítására és eredeti helyén történő újra felállítására, valamint a második világháború alatt vagy azt követően megsemmisült, esetleg eltűnt Szent Vendel szobor újra elkészítésére és a temető előterében történő felállítására.

Nepomuki Szent János szobra az utóbbi 15 évbeli helyén (Fotók: Percsi Tibor)

Az alapítvány elnöke, Král István lapunknak elmondta, hogy Nepomuki János Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. Ő a gyónási titok vértanúja és csehország védőszentje. Mint egyházi méltóságot és jelentős szónokot egész Prága ismerte és szerette, a királynő őt választotta gyóntatójául. Egy sikertelen mérgezési kísérlet után IV. Vencel király megakarta tudni, mit gyónt a felesége. János a gyónási titok szentségére hivatkozva megtagadta, hogy elmondja. Ezért a király megkínoztatta, majd a Moldvába dobatta. Egy fényjelenség megmutatta a királynénak hol keressék a testét. s 1383-ban a Szent Vid székesegyházba temették el. Kultusza már a 18. század első felében elterjedt. Szobrait legtöbbször a folyópartokon, hidaknál állították fel. Ő a folyók, hidak, hajósok, halászok és molnárok védőszentje, valamint az úton és vízenjárók oltalmazója. Emléknapja május 16.

Král István alapítványi elnök szerint a két szobor méltó a várossá válás évfordulójához (Fotók: Ódor Zoltán)

Ez utóbbi dátum azért fontos, mert addigra mindenképpen szeretnék a felújított szobrot felállítani. A szobrot még a 18. században állíttatták a vízimolnárok, ám az 1941-42-es jeges ár megrongálta. Egy régi, máscélra készült posztamensre került, de a feje sem volt a régi. Mintegy százötvenméteres körzetben legalább öt helyen állt már. Mintegy 15 éve a volt hajóállomás romos épülete mellett. Most a Kis-Duna partján, önkormányzati területre, az Evezős és Vízisport Egyesület által szépen parkosított részre kerül majd. Felújítását Richter Ferenc velencei kőfaragó, szobrász végzi, Kocsis Balázs szakértői tanácsai mellett. Így lesz ez a pályázat keretében újra felállítandó Szent Vendel szobor esetében is. Az alkotás a második világháború után már csak torzójában volt meg, úgy látta fiatalon Král István, majd a mű végleg eltűnt. Fénykép sem maradt róla, így az interneten néztek utána a pásztorok és az útonjárók védőszentjének.

A két szobor mintegy 5 millió forintba kerül. A Nepomuki Szent Jánosét május elején, a másikat szeptemberben avatják fel. Ezzel az Alapítvány folytatja azt tevékenységét, amelyet már a mai városközpont, a szoborpark kialakításakor, az Országzászló eredeti állapotba hozásakor és a Szent Orbán kápolna felújításával elkezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!