Adony

2015.09.28. 16:07

Visszavették az iskolájukat - Gyorsabb és gazdaságosabb, ha az intézmény kapja a pénzt

Adony - Visszavette az iskola üzemeltetését a város önkormányzata, mert így gyorsabbnak és hatékonyabbnak látja az ügyintézést.

Tribolt Lajos

Annak idején a város képviselő-testülete úgy határozott, hogy az iskola üzemeltetését is átadja a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), mivel úgy gondolták, a fenntartás és üzemeltetés egy kézben hatékonyabban végezhető. Az eltelt idő azonban arra ébresztette rá őket, hogy a Klik hatalmas szervezete nehézkessé teszi a mindennapos, de szükséges ügyintézést.

Éppen ezért az önkormányzat tavasszal kezdeményezte, hogy felbontaná a szerződést és ismét saját kézbe venné az iskola üzemeltetését.

Az önkormányzat üzemeltetésében még simább lesz az iskola működtetése, a diákok tanulhatnak. Fotó: Percsi Tibor

Az intézményfenntartó fenntartói tevékenységével elégedettek, de úgy látták, az üzemeltetés helyből könnyebben megoldható. Eddig az iskola üzemeltetésére szánt 24 milliót a Kliknek fizették be, s a pénzből mintegy 15-16 millió került az intézményhez, ráadásul az ügyintézés nehézkes volt.

Éppen ezért kezdeményezték a szerződés felbontását. Most szeptembertől közvetlenül az iskolának utalják az odaszánt összeget és az igazgató dönt a gazdálkodásról.

Ronyecz Péter polgármester azt mondja, az a szerencséjük, hogy van saját bevételük, így finanszírozni tudják az iskolát. A náluk rosszabb helyzetben lévő önkormányzatoknál ez az út nem járható.

A polgármester elmondta, hogy a döntésük után az iskolára szánt összeg egy az egyben odajut, ahova szánják, az intézmény vezetője szabadabban tud hosszútávon gazdálkodni az üzemeltetési keretből, nem kell jóváhagyásra várnia.

Ronyecz Péter arról is beszélt, hogy az idei fejlesztések keretében hamarosan elkezdik a József Attila utca és a József köz aszfaltozását és nekilátnak a művelődési ház fűtéskorszerűsítésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!