Agárd

2015.07.02. 07:23

Horváth Réka a kiegyensúlyozott életformát Agárdon találja meg

Horváth Réka festőművész évekig élt és alkotott külföldön, megjárta Olaszországot, Észak-Amerikát és Chilét, 2006-ban azonban visszatért szeretett városába, Agárdra. „Az egyén pszichéjét kívánom vászonra konvertálni” – meséli kedvenc elfoglaltságáról, a portrék készítéséről.

Végh Nóra

A művészet iránti szeretetéről és a helyi kulturális programokról kérdeztük. Az agárdi festőművész gyermekkorában kezdett el a művészet iránt érdeklődni. Édesapja fafaragó, többnyire vadászjeleneteket, lovas domborműveket készít, édesanyja ügyvéd, testvére, Zsombor, jazz zenészként végzett. A székesfehérvári Pinke Miklós festőművész szakkörébe 13 évesen jelentkezett, majd elvégezte a Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Gimnáziumot, olaszországi tanulmányai után pedig a Képzőművészeti Egyetemet. Évekig élt külföldön, főleg Kaliforniában, ahol tájképeket, az óceánt és a végtelen horizontot festette. Chilében másik nagy szenvedélyének, a rajzolásnak hódolt, Maryland-i tartózkodása alatt viszont inkább a portrék foglalkoztatták.

Műveit több kiállításon mutatták már be szerte a világon, 2006-ban azonban hazaköltözött Magyarországra, azóta ismét Agárdon él.– Nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért a szüleim ezt a helyet választották lakóhelyüknek – fogalmaz.A művésznő nagyon szereti az embereket, ugyanakkor az egyedüllét, a csend is fontos számára. A nagyváros zajától távoli, nyugodt és kiegyensúlyozott életformát Agárdon találja meg, ahol a szülei és a barátai is élnek.– Az egyén pszichéjét kívánom vászonra konvertálni – meséli kedvenc elfoglaltságáról, a portréfestésről. Horváth Réka azt is elárulta, nagyon érdekli a pszichológia, ahogy megpillant egy emberi arcot, rögtön azon kezd el gondolkodni – mindenféle előítélet nélkül –, hogy mi lehet mögötte. A portrék mellett szívesen fest tárgyakat is, úgy érzi, mindennek megvan a saját lüktetése, minden él.

Bár jobban szeret élő közegben dolgozni, gyakran alkot fényképek nyomán, példaként a tunéziai és a görögországi nyaralások után készült képeit említette.Legújabb kiállítása június 6-án nyílt meg a Velencei-tavi Galériában Vass Eszterrel közösen, akihez barátság fűzi.– Csodálom a nemezképeit, kivételes technikával készülnek, igazi kuriózumot jelent ez mindenkinek, nem csak a gyapjú és a selyem szerelmeseinek. A dekorálás tőlem sem áll távol, készítek többek között egyedi tervezésű divatkiegészítőket. Úgy érzem, inspiráljuk egymást – mesél a közös munkáról.A kiállításon minden egyes kép más és más impulzusból fakad, Horváth Réka elképzelése szerint mégis egységet sugároznak: a galériába egy könnyen fogyasztható, dekoráció jellegű festménysorozatot tervezett. Szerinte az emberek így sokkal közelebb hozhatók egymáshoz.Ugyanakkor nemcsak a saját műveit ajánlja a látogatók figyelmébe, felhívta a figyelmet például a Velencei-tavi Galéria következő kiállítására is, hiszen július 3-án, este 6 órakor Bercsik Géza grafikus és festőművész tárlatát Vörös Tamás zenész, zenetanár, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti igazgatója nyitja meg.Horváth Réka rendszeresen részt vesz a helyi kulturális programokon. Többek között figyelmünkbe ajánlotta a szomszédos Velencén, Salacz Nóra szervezésében július 8-án nyíló Velence Bencehegy – 50 éves a régi Vörösmarty-kilátó című kiállítást. Emellett kiváló rendezvénynek tartja a II. Dionüszeia Nemzetközi Ifjúsági Fesztivált, amelyen öt ország fiataljai: olasz, török, finn, lengyel és természetesen magyar művészek vesznek részt, hogy megismerjék egymás kultúráját. A művésznő a fesztivál méltó zárásának tartja az Agárdi Kongapartit. Emellett a pákozdi Emlékparki Nyár koncertsorozatot és az annak keretében megrendezett, a Középkor – Bella Italia Múzeum Lovagkora című kiállítást is ajánlotta, amely július 4-én nyílik és augusztus 2-ig látogatható.

Horváth Réka (jobbra) legújabb kiállítása június 6-án nyílt meg a Velencei-tavi Galériában Vass Eszterrel közösen, akihez barátság fűzi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!