Agárd

2014.09.28. 19:20

Utolsó polihisztorunk

Szombaton avatták fel az agárdi csónakkikötőben az utolsó magyar polihisztornak mondott természettudós, Herman Ottó mellszobrát.

Kocsis Noémi

A Herman Ottó emlékév egyik jelentős eseménye zajlott szombaton kora délután az agárdi csónakkikötőben, ahol a sétány mellett a közeljövőben teljes szoborpark fogadja majd a látogatókat a tervek szerint. Az első alkotás – Kontur András szobrászművész süttői mészkő mellszobra – a 19. század legnagyobb hatású magyar természettudósának, Herman Ottónak állít emléket. A sétány mellett nagy méretű molinókon a tudós a Magyar halászat könyve című illusztrált művéből idéztek oldalakat, ezekről megismerhetjük, milyen aprólékos műgonddal tárta fel Herman a tó gazdag halászati elemeit.

Persányi Miklós, L. Simon László, Tesely Zoltán és Tóth István az agárdi csónakkikötő mellett álló Herman Ottó szoborral (Fotó: Koppán Viktor)

A leleplezés előtt Tóth István gárdonyi polgármester, L. Simon László államtitkár, Vida Antal, az emlékév főszervezője, Persányi Miklós, a Fővárosi Növény- és Állatkert főigazgatója, valamint Lévai Ferenc, a rétimajori Halászati Múzeum vezetője mondott beszédet, méltatva Herman jelentőségét és tudományos munkáját. A közös szoborleleplezés alkalmával elhangzott az is, a sétány további alkotásokkal bővül majd, a következő szobrot a helyben amúgy is nagy jelentőségű, Chernel István ornitológus kapja, akinek nevét az iskola és gimnázium is viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!