Több mint dísztárgy a hobbigyűjtemény

2017.12.11. 16:30

Az alcsútdobozi jegyző harcijármű-maketteket készít szabadidejében

2000-től rendezik meg a hobbikiállítást év vége felé, mindig van meglepetés és újabb gyűjtemény. Az idén Sisa András nyitotta meg a kamarakiállítást – a jogvégzett jegyző tanult történész és military-makettező.

Zsohár Melinda

 

Tóth Erika jelenlegi polgármester húsz éve, még művelődésszervezőként hívta életre az első hobbikiállítást. Mindig akad új – kisebb-nagyobb – gyűjtemény, amelyik új oldalát mutatja meg a jó ismerősöknek. Idén is kosarak, mackók, szentképek, porcelán kiskancsók, régi könyvritkaságok, finom sálak, érmék, pénzek, kézimunkák, festmények töltötték meg a sportcsarnok emeleti kistermeit.

Nem ritka a meglepetés, a szenvedély új arcát mutatja meg valakinek, amit még közvetlen környezete sem ismer igazán. Igaz, ha mélyére ásunk valamely kedves szabadidős tevékenység vagy gyűjtés okának, megtalálhatjuk a lelki-szívbéli azonosulást – függetlenül a kenyérkereső mindennapoktól.

Fotó: Zsohár Melinda

A gyűjtött tárgyak és készített dísztárgyak is többek önmaguk puszta értékénél. Szili Árpádné tanár szentképeket gyűjt, Boross József kertészmérnök tanító dédapja kézírásos könyvét hozta el. Tima Jánosné néhai férje hetvenéves cserépkakas-perselyét rázta meg, benne a pénzzel, nem törték fel sosem. Tóth Csaba festményei az alcsútdobozi táj szépségeit örökítik meg, Szakáll Béláné magyartanár és irodalmár könyvei szellemiségét tükrözik.

Sisa András Alcsútdoboz, Felcsút, Tabajd, Csabdi és Vértesacsa jegyzője, diplomás történész, járatos az első és második világháború hadtörténetben. Jogi diplomáját követően a közigazgatás lett a hivatása, a military immár hobbi és szenvedély, a makettezésben igényes kivitelező.

Édesapja „fertőzte meg” gyermekkorában a kézügyességet is megkívánó elfoglaltsággal, állítása szerint teljesen elűzi a fáradtságot és a feszültséget, ha nekifog egy miniatűr helikopter, tank, csatahajó elkészítéséhez.

Számos kitüntetést nyert el munkáiért, igényes és valósághű hadijármű-makettjeiért. Az alcsútdobozi hobbikiállítást így jegyzői és kiállítói minőségében nyitotta meg Tóth Erika polgármesterrel, s elhozta néhány szép darabját. Vannak köztük magyar és külföldi harci járművek, egyik büszkesége az 1956-os tank másolata, amire a szabadságharcosokhoz átállt katonák felfestették a Kossuth-címert. A figurák a korabeli öltözékeket viselik.

Különleges darab az 1976-os brit gyártmányú Saladin páncélgépkocsi mása, s a Vietnamban használt egykori amerikai páncélautó mása. Az amerikai gyártású, izraeli felségjelű Apache helikoptert az izraeliek alakítgatták tovább, jellemzi röviden makettjeinek alaptörténetét Sisa András – alapos kutatómunkát végez, mielőtt a 150-200 munkaórát igénylő egy-egy darabba belefogna. Hadtörténészként nála ez része a modellezésnek.

Egyik argentin repülőgép-modelljének eredetije a Falkland-szigeteken bevetett gépmadár volt – gyors brit győzelemmel végződő harc volt 1982-ban. Sisa András most is helikoptert készít, egy MI-24-es orosz gyártmányút.

Az eredetiek 2013-tól nem repülnek, felújításukra készül a magyar haderő. A manuális tevékenységet igénylő hobbi és szenvedély mások szerint is lelki gyógyír, vallották be az alcsútdobozi kiállítók mindannyian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!