Alcsútdoboz

2015.04.23. 14:24

Adománydalok Kárpátaljára - Mészáros János Elek énekelt Beregszászon

Alcsútdoboz, Beregszász – Kilenc koncertet adott kárpátaljai településeken Mészáros János Elek magánénekes. A bevételekkel a sok nehézséggel küzdő helyieket kívánta segíteni.

Zsohár Melinda

- Más élmény Kárpátalján, Beregszászon énekelni a Petőfi-szobornál nemzeti ünnepünkön, mint bárhol másutt – fogalmaz igyekezete szerint nem patetikusan Mészáros János Elek, koncertkörútja után. Többször járt Kárpátalján, ezúttal azonban kifejezetten segítési szándékkal fogadta el a többnyire református egyházközösségek meghívását. A 2009-ben meghirdetett Csendül a nóta énekversenyen Nagy Anikó kárpátaljai énekessel nyertek megosztott első díjat, ezúttal is vele fogott össze, hogy a dalokkal kicsit enyhítsék az ottaniak aggodalmait és fájdalmát.

Fotó: Nagy Anikó

- Erdély, a Felvidék, a Délvidék mindig nagyobb figyelmet kapott, még a tiltott időkben is, a kárpátaljaiaknak pedig sosem volt könnyű a sorsuk. A politika sem igen figyelt rájuk – erősíti meg Mészáros János Elek az orosz-ukrán hírek kapcsán érkező komor hangulatát. Énekelt a péterfalvi és a nagyberegi magyar tanítású líceumban, s a hatezer lakosú Nagydobrony református templomában – ez a legnagyobb református gyülekezet a vidéken. Beregszászon a Petőfi-szobornál hangzott fel előadásában a Bánk bán-ária március 15-én, ez különleges élmény volt a hallgatóságnak, de az énekesnek is.

A szegénység első ránézésre nem tűnik fel, ám a határon géppisztolyos katonák állnak. Az emberek riadtak, s Beregszászon az orosz-ukrán fegyveres konfliktus áldozatainak nevei olvashatóak. A helyi pénz, a hrivnya viharosan inflálódik egy átlagnyugdíj nagyjából 10 ezer forintnak felel meg. Egy református lelkész keserűen jegyezte meg erre: „Kárpátalja a csodák földje..." Mármint hogy ennyi pénzből élnek sokan. A koncerteken a Hazám, hazám ária „kötelező olvasmány" volt, számolt be az énekes a megható pillanatokról. Rengeteg fiatal hallgatta őt és Nagy Anikót, a templomok zsúfolásig teltek, három-négyezres hallgatóság tapsolt az anyaországi református „küldöttnek".

A templomokban a lakosságnak gyűjtöttek, mert gazdaságilag gyorsan sodródnak a mélység felé. A városokban nehezebb, falun jószágot tartanak, kertet művelnek, legalább az élelem egy részét megtermelik. Gyógyszerben is hiányt szenvednek, a kórházakban ingyen kezelés nincs. A behívók megérkeztek a magyar családokhoz is, félnek a jövőtől. Sokan elhagyták a szülőföldjüket, de maradtak hétköznapi hősök, akik kitartanak. Az alcsútdobozi énekes, a Csillag születik győztese előttük tisztelgett koncertjein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!