Alcsútdoboz

2015.03.05. 19:13

Hímes tojások a Duna Palotában

Budapest, Alcsútdoboz – A Fejér megyei Fekete Ildikó alig huszonhárom esztendős, az ELTÉ-n végzett matematika szakon, de már Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész! A csaknem a teljes magyar népművészet motívumait felölelő hímes tojásaiból nyílt kiállítás a Duna Palotában a minap, amely április 5-éig megtekinthető.

Zsohár Melinda

A megnyitón Lovász Irán népdalénekes, néprajzos dalolt, méltatta az ifjú alkotót. A szintén alcsúti Keindl Marietta is énekelt földije méltatásául, díszes népviseletben. A klasszikus technikával festett, méhviaszolt, írókázott tojások művészi fokon mutatják be a magyar húsvéti hagyományos díszes tojásokat, amelyek egyben hungarikumok is. Fekete Ildikó tízéves kora óta műveli ezt a műfajt, kedvencei a gyimesi motívumokkal ellátott tojások. A kiállításon dunántúli, csángó, muravidéki, felvidéki mintájú hímesei láthatók, csillagos, szíves, tulipános, keresztes mintákkal és azok számtalan variációjával. Ma már nemcsak húsvét előtt festi a tojásokat, mint annak idején édesanyjával, hanem egész esztendőben. Néhány különlegesen szép és erős jelképiségű mintát karácsonyi gömbökön is elhelyez, saját műfajt teremtve az újraértelmezéssel. A minőségen kívül a mennyiség is elképesztő, Ildikó rengeteg gyönyörű hímes tojást hozott el a Duna Palota vitrinjeibe is, bár csupán töredékét az otthon őrzött kincseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!