Alcsútdoboz

2017.02.09. 16:05

Járókelők galériája

Alcsútdoboz - A József Nádor Általános Iskola épülete patinás homlokzatának ablakait színes gyermekrajzok díszítik. A dolguk után járók lelassítanak, megnézik őket, beszélnek róluk.

Zsohár Melinda

Évszakonként cseréli a képeket újakra, így mindenkinek van ideje megnézni a helybéli gyerekek alkotásait az ablakokban. Keindl Zoltánné Marianna igazgató "családi ügyről" beszél, mert az iskolavezető lánya végzett pedagógusként visszatért falujába tanítani.

Weizengruberné Keindl Marietta diplomával a zsebében, vizuális nevelés szakosként kezdte meg pályafutását idén ősszel egykori iskolájában, s új ötlettel állt elő. Mi lenne, ha a gyerekek rajzait kiállítanák valahol, hogy ne csak az osztálytársak lássák azokat, hanem mások is? Ez inspirálja a gyerekeket, a szülőknek pedig kicsit betekintést ad az iskola rajzóráinak szellemiségébe.

Évszakonként cserélik a képeket újakra, így mindenkinek van ideje megnézni a gyerekek alkotásait
Fotó: Keindl Zoltánné

A klasszikus értelemben vett tehetség kevesek sajátja, ám egy kis fantáziával és bátorsággal szinte mindenki képes élvezeteset alkotni. Marietta arra biztatja tanítványait, hogy szakadjanak el a sztereotípiáktól, bátran hagyatkozzanak a fantáziájukra, s használják a színeket. Nem a figuralitás az elsődleges, hanem az egyéni kifejezésmód. Meglepően kellemes és egyedi munkák születtek a 4-5-6. osztályokban, s végül nem az iskola aulájába helyezték el őket, hanem az utcafronti ablakokba.

Érdekes volt megfigyelni a járókelők reakcióit az ablakos galéria megjelenésekor, meséli az igazgatónő. Először a másik oldalról pillantgattak a rajzokra, majd áttértek az iskola felőli járdára, meg-megálltak, csatlakoztak egymáshoz a boltba jövő-menők, értékelték, elemezték a munkákat, olvasgatták a neveket. Negyedévente cserélik az ősszel indult alkalmi kiállítás képeit, hamarosan leszedik a második garnitúra téli darabjait.

A Járókelők galériája nevet viselő iskolai tárlat hosszú távra készül.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!