Alcsútdoboz

2016.06.27. 13:49

Kápolnakoncert édesanyával és lányával

Alcsút – A kastélykert kápolnájában évek óta rangos koncertek hangzanak el nyáridőben. Ezúttal Horgas Eszter és lánya, Somogyi Lili bűvölte el a közönséget.

Zsohár Melinda

A helyszín ideális a nyári forróságban a koncertre, kiállításra a hűs falak között. A valaha kifejezetten a főhercegi családnak kialakított kis templom a háború után lassan enyészett, majd felújították, de nem konkrétan szakrális térnek szánva. A múltja, a hangulata és a lelkisége persze adott, az emelkedettséghez mindig hozzáad valamit az építmény, s a hely szelleme. Tóth Erika polgármester köszöntötte a tradicionális program résztvevőit a legutóbb, a kánikula idején különösen vonzó „templomi légkörben”.

Horgas Eszter és lánya, Somogyi Lili az alcsúti kastélykápolnában adtak koncertet

Horgas Eszter fuvolaművész és lánya, Somogyi Lili adott koncertet ezúttal, Nagy Márta zongoraművész közreműködésével. Vincze Zita, a Színnel lélekkel művészeti egyesület tagja, gyertyadizájner mutatta be a képzőművészeti ihletésű kis kamarakiállítást, amit szintén ilyenkorra időzítenek a szívből alkotó műkedvelő tagok, a művészi élmény fokozásául. Horgas Eszter különleges jelenség a magyar művészeti életben, tehetségével párhuzamosan szépsége, egyedisége emelte őt az ismertségbe. Amint elmondta, a fuvolairodalom nem kényeztette el a szólistákat, igaz, régen ez a hangszer nem volt ilyen zenei teljesítményre alkalmas. Számos átirat született azóta fuvolára, hazánkban nem utolsó sorban éppen az ő kezdeményezésére. Koncertjei népszerűek, szívesen kirándul több műfajba és zenei korszakba a barokktól a jazzig, az igényes kortárs irányzatokig. Debussy nem írt fuvolára szólóművet, egyes Debussy-dallamok mégis úgy hangzanak Horgas Eszter előadásában, mintha kifejezetten erre szánta volna őket szerző.A művésznő ezúttal magával hozta az alcsúti koncertre szép és tehetséges lányát, aki operaáriákat énekelt. Az édesanyjára hasonlító tizennyolc éves Lili (csak sötétbarna haja az ékessége édesanyja aranyszőkéjével szemben) nem „protekcióból” szerepel a híres mamával, ezt megtapasztalhatta a hallgatóság. Egy-egy Pergholesi-, Berlioz- és Csajkovszkij-áriát énekelt el, korához képest nagyon is érett hangszínén, mégpedig eredeti nyelveken: olaszul, franciául és oroszul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!