Állásbörze

2017.03.20. 16:33

Duális képzés, ösztöndíj és még élhetőbb Fehérvár

A megyeszékhely napközbeni népessége – az iskolába járókkal együtt – meghaladja a 150 ezret, mégis komoly gond a munkaerőhiány. Arra voltunk kíváncsiak, a város miként próbálja orvosolni ezt a bizonyos szempontból kellemesnek is mondható problémát?

Házi Péter

Felmérések szerint a Székesfehérváron életvitelszerűen élők száma  már jóval meghaladja a százezret,  körülbelül 110 ezer embernek van állandó lakcíme vagy tartózkodási helye Fehérváron. Úgy tűnik azonban, hogy a munkaerőhiány egyre égetőbb.

Az önkormányzat számos fontos, generációkon átívelő, különféle ágazatokat érintő lépéseket tett, tesz és tervez a jövőben is annak érdekében, hogy a már meglévő és a jövőben letelepülni szándékozó munkaadó nagyvállalatok, közepes- és kisvállalkozások számára még vonzóbbá tegye a várost, és orvosolja a munkaerőhiányukat – tudtuk meg az önkormányzat kommunikációs irodájától.

Állásbörzét rendez április 3-án a Fejér Megyei Hírlap - Itt biztosan állást talál!

DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KÉPZÉS

Az ország egyik legfejlettebb gazdasági központja Székesfehérvár, amely a felsőoktatási képzések duális központjává vált. 2017 szeptemberében 9 alapszakon és 1 mesterszakon indul duális formában képzés a helyi felsőoktatási intézményekben. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Kodolányi János Főiskola közel 50 céggel szerződött le a duális képzések szakmai gyakorlati helyeinek biztosítása érdekében. A város szándéka, hogy a helyi vállalatok igényeihez igazodva, a hiányszakmákra specializálódva biztosítsa a magasan kvalifikált, szakképzett munkaerőt.

ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM

A fehérvári szakközépiskolások és egyetemisták támogatása, tanulmányi előmenetelük segítése érdekében a város közgyűlése  2016-ban megalapította az Alba Regia Középiskolai és Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot. A városvezetés szándéka, hogy erősödjön Fehérvár humán és műszaki értelmisége, illetve a fiatalok városhoz való kötődése. Az „Alba Regia Középiskolai Ösztöndíj” havi 10 ezer forinttal, míg az „Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj” havi 20 ezer forinttal támogatja a pályázatot elnyerő diákokat.

REZIDENSEK TÁMOGATÁSA ÉS KÉGL GYÖRGY VÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI PROGRAM

Az általános ösztöndíjprogramokon túl vannak speciális területek, mint például az egészségügy, amelyet szintén próbál segíteni a város. A hosszút távú, magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása, az orvosok megtartása érdekében az önkormányazt  lakhatási támogatást nyújt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban szakmai gyakorlatukat megszerző rezidensek és szakorvosjelöltek számára. A közgyűlés tavaly májusban ötmillió forintot szavazott meg erre a célra. A 2017. évi költségvetés elfogadásával elindult a Kégl György Városi Egészségügyi Program, amely komplex módon rendszerbe foglalja Székesfehérvár egészségügyi ellátásának különféle feladatait és azok finanszírozási forrásait. A program magában foglalja a kórháznak nyújtandó közvetlen támogatást többek között a szakorvosjelöltek, valamint rezidensek lakhatására.

MÉG ÉLHETŐBBÉ, VONZÓBBÁ TENNI A VÁROST!

Hiába van sok munkahely,    ha nem elég élhető, vonzó egy város. Ezért az egyik legfontosabb cél az ilyen jellegű infrastruktúra javítása. Ezt célozza az idén is folytatódó, az intézmények felújítását célzó Ybl Miklós-program, az út-, hídfejlesztéseket, parkoló- és járdaépítéseket magában foglaló Saára Gyula program. Ide tartozik a Modern Városok Program keretében épülő Alba Aréna multifunkcionális rendezvénycsarnok, amely a város szándékai szerint a legteljesebb mértékben kiszolgálja majd a fehérvári sportbarátok igényeit.

Ezen felül Székesfehérvár városa egész évben számos, a minőségi kikapcsolódást kínáló szabadidős elfoglaltságot, kulturális és sportcélú programot, rendezvényt kínál lakóinak, az itt élő családoknak, baráti társaságoknak és nem utolsó sorban a városi cégek munkatársi közösségeinek. A rendezvények többsége ingyenesen látogatható.

Állásbörzét rendez április 3-án a Fejér Megyei Hírlap - Itt biztosan állást talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!