Állásbörze

2017.03.20. 16:03

Miként írjunk önéletrajzot?

A jó önéletrajz figyelemfelkeltő, és legfeljebb harminc másodperc alatt áttekinthető. Ez idő alatt az utolsó két munkahelyet, munkakört, az évszámokat nézi meg a HR-es, átfutja, hogy milyen feladatokat végeztünk eddig. Épp ezért fontos, hogy ne csak tartalmilag, de külsőleg is megfelelően strukturált legyen az önéletrajzunk.

Szanyi-Nagy Judit

Állásbörzét rendez április 3-án a Fejér Megyei Hírlap - Itt biztosan állást talál!

FORMAI TULAJDONSÁGOK

Amikor valaki megnézi az önéletrajzunkat, először annak külleméről ítél meg bennünket. Így érdemes egy jól rendszerezett munkát kiadnunk a kezeink közül: egy azonos betűtípussal, azonos betűmérettel, vázlatosan, de nem túl szellősen elkészített összefoglaló minden esetben esztétikus, jó benyomást kelt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a hívószavak, úgymint a „személyes adatok”, „korábbi munkahelyek” és a részletezés között ne lehetne minimális eltérés a betűméret nagyságában. A még jobb átláthatóság kedvéért a fontosabb adatainkat ki is emelhetjük – ezt viszont lehetőleg ne színekkel, és csak egyféle módon, például félkövérré tétellel tegyük.

Elkerülve, hogy a HR-esek véletlenül összekeverjék lapjainkat, érdemes összetűzni azokat. Lehetőség szerint minden oldal alján, a láblécben tüntessük fel az oldalszám mellett a nevünket is. Az önéletrajz lehetőleg egy, de legfeljebb két és fél oldal legyen – a végén helyszínnel, dátummal és aláírással hitelesítve.

Az önéletrajz szerves részét képezi az állásinterjúnak is (Fotó: Koppán Vikor)

A tördelésnél ügyeljünk arra is, hogy a logikailag, tartalmilag összetartozó elemek egyben maradjanak, azok lehetőleg ne csússzanak át egyik oldalról a másikra. Mindemellett pedig a helyesírást is ellenőrizzük! A legjobb megoldás, ha kinyomtatjuk az elkészült önéletrajzot, s azt barátunkkal, ismerősünkkel is átnézetjük.

TARTALMI SAJÁTOSSÁGOK

A következőkben az önéletrajz kötelező elemeire és azok tartalmára térünk ki. Mindegyik elemnél igaz, hogy feltüntetésüknél a fordított időrendi sorrend javasolt: a munkahely és az iskola esetében is a legutóbbival, a legfrissebbel kezdjünk!

1. Személyes adatok

Itt a teljes név, születési dátum, cím, telefonszám, mobiltelefonszám és e-mail cím szerepel. A lap jobb oldalára érdemes beillesztenünk egy rólunk készült fotót: ez lehetőség szerint legfeljebb egy két évvel ezelőtt készült, színes kép legyen, amelyen megfelelő, elegáns öltözetben vagyunk. Ez a fotó nem teljes alakos, inkább igazolványképszerű.

2. Szakmai tevékenység, tapasztalatok

Visszafelé haladva, tehát a legfrissebbel kezdve adjuk meg az eddigi munkahelyeket, a betöltött munkakörrel, és azzal együtt, hogy mettől meddig dolgoztunk az adott helyen. Érdemes feltüntetni azt is, hogy milyen területen, milyen tapasztalatokat szereztünk ez idő alatt.

3. Fontosabb tanulmányok, végzettség(ek)

Itt az iskoláink szerepelnek, teljes névvel, a hozzájuk tartozó végzettséggel együtt, szintén fordított időrendi sorrendben. Az általános iskolát csak akkor tüntessük fel, ha az releváns a betöltendő munkakör szempontjából! Folyamatban lévő tanulmányok esetén jelöljük meg a végzés várható időpontját.

4. Nyelvismeret

A munkáltató számára – főként, ha a nyelvhasználat valóban aktív része a betöltendő munkakörnek – fontosabb a tudás szintje, mint a nyelvvizsga. Így érdemes őszintén megjelölni a nyelvvizsga megléte mellett azt is, hogy jelenleg milyen társalgási- és íráskészséggel rendelkezünk az adott nyelvből.

5. Egyéni készségek, képességek

Ide tartozik a jogosítvány, a saját személygépjármű, a gépírás vagy a számítógépes ismeretek. Ez utóbbi tekintetében ismét érdemes azt őszintén feltüntetni, hogy az egyes felhasználói programokban mennyire vagyunk jártasak.

6. Személyes érdeklődési kör

Itt az érdeklődési körünkkel, szabadidős tevékenységeinkkel kapcsolatban nyilatkozhatunk, de ne feledjük: érdemes releváns adatokat megadni. Egy asszisztensi vagy egy újságírói állásnál nem biztos, hogy érdekes az, hogy szeretünk horgászni.

 

Állásbörzét rendez április 3-án a Fejér Megyei Hírlap - Itt biztosan állást talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!