Állásbörze

2017.03.20. 16:18

Tovább él a fa az asztalos munkája nyomán

Székesfehérvár - Csodálatos dolog fával dolgozni, mert a fa meleg, élő anyag, s olyan maradandó alkotásokat tudok készíteni belőle, amelyekről akár fél évszázad múltán is büszkén mondhatom, az én kezem munkája, vagy a mi műhelyünkből került ki – mondja Sárvári Ádám.

Dávid Erzsébet

A fiatal székesfehérvári asztalosmester a családi műhely alkalmazottjaként dolgozik, s egyike az ország legjobb ifjú épület - és bútorasztalosainak. Nemcsak itthon, külföldön is ismerik a nevét, hiszen 2012-ben Európa bajnok lett a szakmai versenyen, 2013-ban pedig a WorldSkills- en, az ifjú szakemberek világbajnokságán, épületasztalos kategóriában a hatodik helyen végzett.   Munkáját Kiválósági éremmel ismerték el, s elnyerte a „Best of Nation”, a Nemzet legjobbja címet is. Kimagasló tudása nem véletlen: nagyapjától- Sárvári Józseftől - a szakma legendás mesterétől - és az ugyancsak asztalosként remekelő édesapjától tanulta meg a famunkálás gyakorlati tudnivalóit. Nagyapja szerint az Isten is asztalosnak teremtette, hiszen már négy-ötévesen ott sürgölődött a műhelyben, egy hokedlin gyalult, szögelt. A szakma iránti szeretete az óta sem csökkent,s folyamatosan igyekszik gyarapítani a tudását. A világverseny után épületasztalos és bútor asztalos mestervizsgát tett, s, ahogy annak idején elhatározta, tudásával, tapasztalatával segíti a fiatal szakembereknek.  Most  éppen két Fejér megyei fiatalt készít fel az októberi WorldSkills-re, egy harmadikat pedig a jövőre megrendezésre kerülő szakmai Európa bajnokságra.

Sárvári Ádám számára a fa a legcsodálatosabb anyag, olyan alkotások készítésére inspirálja, amelyek évtizedekig megőrzik szépségüket

Bár nyilván két kézzel kaptak volna utána neves külföldi asztalosműhelyek, Ádám itthon akart és akar sikeres lenni. A nagyapja és az édesapja által megalapozott vállalkozásban akar dolgozni, s hozzájárulni ahhoz, hogy a cég a jövőben sikeres legyen és megőrizze, gyarapítsa jó hírnevét. Ezt a célt szolgálta az a négyhónapos norvégiai tanulmányút is, amelyen azon túl, hogy tökéletesítette angol nyelvtudását, üzleti kapcsolatokat is étesített.  A közelmúltban érkezett meg az első megrendelés Norvégiából, s amennyiben a megrendelő elfogadja a most készülő árajánlatot, egy komplett konyhabútor hirdeti majd a Sárvári műhely nevét az észak-európai országban.

Sárvári Ádám nagyon szeretné, ha minél több fiatal választaná az asztalos szakmát, mert mint mondja, fával dolgozni maga a csoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!