Állásbörze

2017.03.22. 13:03

Ukrajnából jönnek a legtöbben

Nem csak magyarok mennek külföldre munkát vállalni, hanem külföldiek is jönnek hozzánk hasonló céllal.

B. Kiss László

A külföldi állampolgárok közül ukránok érkeztek a legnagyobb számban Magyarországra munkavállalási céllal tavaly, amit elősegített, hogy a kormány tavaly megkönnyítette az ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatásának szabályait. Az ukránokon túl a kínai, a szerb és a koszovói állampolgárok dolgoznak a legtöbben nálunk a harmadik országokból, noha összességében a kontinensen kívülről érkezők vannak többségben a munkavállalási engedéllyel rendelkezők között. Az uniós országok közül a szomszédos Romániából és Szlovákiából jönnek a legtöbben hozzánk dolgozni – adta hírül a portfolio.hu.

Számos munkakörben találni hazánkban külföldieket (Illusztráció: Shutterstock)

2016-ban a Kormányhivatalok és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal összesen 6303 munkavállalási engedélyt adott ki az Európai Unión kívülről származó, engedélyköteles külföldi állampolgárok részére, ami 20 százalékos emelkedést jelent 2015-höz képest.

A munkavállalási engedélyt megszerzők körében felülreprezentált az Európán kívülről érkező munkavállalók csoportja, ugyanakkor országok szerint nézve messze Ukrajnából érkeztek hozzánk munkavállalási céllal a legtöbben.

Az uniós országokat külön vizsgálva nyolc olyan ország volt, amelyek esetében több mint 250 munkavállaló került regisztrálásra. Ezen belül pedig két ország, Románia és Szlovákia esetében volt több mint 1000 bejelentett foglalkoztatott, igaz, számuk jelentősen csökkent 2015-höz képest. A két országból 2016 során több mint 1700-al kevesebb munkavállaló jött, mint 2015-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!