Állatvilág

2015.07.12. 11:01

A kínzó állatokon kezdi

Fejér megye – A Fejér megyei állatvédőrség koordinátora vallja: akik állatot bántanak, eleve gyakrabban vannak kitéve bántalmazásnak. Így válnak ők is agresszívvé.

S. Töttő Rita

Az állatkínzás és a családon belüli erőszak kapcsolatáról valamint a fiatalkori állatbántalmazás felnőttkori hatásáról számos tanulmány készült – árulja el Schreiter Katalin, az országos szinten is működő Állatvédőrség Fejér megyei szervezetének koordinátora. A tapasztalt állatvédő szerint egy gyerek, aki agresszív a társaival szemben, esetleg nagyon érdekli a tűz, kegyetlenkedik az állatokkal, vagy szociálisan elszigetelt – ezek mind olyan figyelmeztető jelek, amelyeket a szülők, tanárok, családtagok hajlamosak figyelmen kívül hagyni vagy nem venni róla tudomást.

A kutatások szerint – mondja – a családon belüli erőszak, amikor a szülők bántalmazzák egymást, a gyermekben azt erősíti, hogy az erőszak maga hatalmat ad, így az állatokon, gyengébb gyermekeken, később idős embereken, házastárson is alkalmazni fogják az elsajátított sémát. Katalin ezzel kapcsolatosan meg is említ egy különlegesen kegyetlen esetet, amelyet a valódi életből merített:

– Az egyik leghíresebb sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer, aki 17 embert megölt, szintén állatokon gyakorolt gyermekkorában – tudatja az állatvédőr, aki ezért nagyon hangsúlyosan kijelenti: ezért is fontos, hogy nyitott szemmel járjunk és szóljunk az állatvédelmi s egyéb szervezeteknek, ha nem megfelelő állattartással találkozunk, vagy bántalmazásnak vagyunk kitéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!