Állatvilág

2017.01.06. 12:02

Újévi fogadalmak, amelyek a kutyákat is érinti

Éjfélkor pezsgővel a kezünkben sokan tettünk hangzatos fogadalmakat: statisztikák alapján a leggyakrabban káros szenvedélyünkről szeretnénk lemondani vagy diétába, életmódváltásba kezdenénk bele az új esztendőben.

S. Töttő Rita

– Van egy szuper lehetőség, ami segíthet ebben! – hangsúlyozza Csernavölgyi Anna, székesfehérvári állatorvos, aki tudja jól, hogy a téli hidegben nehéz elindulni a meleg lakásból hosszú sétákra, pedig az egyik legjobb módja, hogy kiszellőztessük az agyunkat, és nagy lendülettel vágjunk neki az újévnek! – Csak meg kell fogni a kutyánkat vagy be kell szereznünk egyet. Akár kölcsönbe... – javasolja az új szokás bevezetésének legegyszerűbb módját az állatorvos.

– Először is meg lehet fogadni, hogy nem csak a 10 perces egészségügyi sétára visszük le 'Fifikét'. A kertben élő kutyákat is nyakon lehet ragadni és keresni egy tanösvényt, arborétumot, hegyet vagy tópartot, ahol jól érezhetik magukat. Mi a csákvári tanösvényre szavazunk, de egy városi séta is megteszi – mondja Anna.

Csernavölgyi Anna Fotó: Koppán Viktor

Aki még nem kutyás, de szeretne azzá válni, gondolkodjon el rajta, hogy örökbe fogadna-e menhelyről, állatvédő szervezettől. Meglepő, de a rengeteg a fajtatiszta mentett kutya is.

Az is lehet a következő fogadalom, hogy idén többet foglalkozzunk a négylábú családtagokkal. – A kutyaiskolák nem csak az állatokról szólnak, hanem a gazdiknak is kellemes kikapcsolódást, tanulást jelentenek. Nem mellesleg egy agility pálya nem csak a kutyát tartja fitten – világít rá a szakember és hozzáteszi: – Mint állatorvos, csak reménykedem abban, hogy a kutyás fogadalmak között az idén szerepel a megelőző orvosi vizit beiktatása is... Ugye az idén nem felejtjük el az oltást, féreghajtást, nem nézzük a fogkő-sziklákat a kutyánk szájában és nem várjuk meg, míg egy betegség teljesen leveri a lábáról? – teszi fel a jogos újévi kérdést az állatorvos a gazdáknak és persze hozzáfűzi: időben jelentkezzek be a z állattartók kedvencük orvosához, még mielőtt eluralkodik a baj.

Fotó: Herosz

Ha nincs saját kutyánk, akkor is van lehetőségünk állatok közelébe kerülni! A menhelyek java része továbbra is szervez kutyasétáltatásokat télen is. Aki szereti az állatokat és szeretne tenni valami jót ezen a héten is, akkor csatlakozzon az önkéntesek táborához vagy csak egy jóleső menhelyi kutyasétáltatáshoz. Ez mindenkinek jó...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!