tök állat

2019.01.27. 07:05

Vágysz egy házi kedvencre? Segítünk! – Minden, amit tudni akartál a hörcsögökről

„Tök állat” nevezetű cikksorozatunkban szeretnénk olvasóinkat a kisállatok világába elkalauzolni. Segítünk, hogy ne csak a gazdi, de a kisállat is boldog lehessen.

feol.hu

Rengeteg kérdést és fejtörést okozhat egy új jövevény befogadása a megszokott kis életünkbe. Ha társaságra vágysz, vagy a gyereked már hetek óta rágja a füledet egy kisállat után, engedd meg, hogy a segítségedre legyünk. Az egyik belváros közeli, családias hangulatú állatkereskedés eladójával, Eszter Almával beszélgettünk:

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, hány fajtáról is beszélünk?

Elég sok féle hörcsög van, de a két legismertebbet emelném ki a dzsungáriai törpehörcsögöt, valamint a jóval nagyobb termetű, aranyhörcsögöt.

Ottjártunkkor bébi aranyhörcsögökkel találkozhattunk
Fotó: feol.hu

Mit kell tudni a kis rágcsáló tartásáról?

Kezdjük azzal, hogy 10 évnél fiatalabb gyermek mellé nem ajánlanám, mert hajlamos a harapdálásra. Egyébként nem egy nagy igényű állatka, nem szükséges neki párt biztosítani, magányosan is elvan. Átlag életkoruk 2-3 év. Fontos, hogy olyan helyen helyezzük el őket, ahol nem éri közvetlen napfény, sem huzat. Lévén pedig, hogy éjszakai állat, azt is figyelembe kell venni, hogy hol nem fog minket zavarni éjjel. Persze sokan nagyon jó alvók, de könnyen lehet, hogy nem tudjuk az este folyamán elviselni, ahogy vadul szeli a kilométereket a futókerekével.

Fotó: pixabay.com

Ha már említetted a futókereket. Miben érdemes tartani és mivel szereljük fel a hörcsög helyét?

Én ketrecet javasolok, ugyanis a futókeréken felmászva könnyedén kitudja szabadítani magát egy fedetlen akváriumból például. Kisebb testű hörcsögnek elég lehet egy 28x40x40-es ketrec, aminek van két fél emelete és csúszdája is, így maximálisan kitudja használni a helyet és rohangálhat kedvére. Továbbá ha egy igazán örökmozgó példányt fogunk ki és szeretnénk bővíteni a mozgásterét, akkor már kaphatóak olyan levegőrésekkel ellátott műanyag labdák, amikbe belehelyezhetjük, a hörcsög pedig kedvére szaladgálhat benne a lakásban. Viszont őrizetlenül ne hagyjuk így, mindig figyeljünk rá!

Fotó: pixabay.com

Ezenfelül elengedhetetlen tartozék az itató, ezt sajnos sokan elfelejtik arra hivatkozva, hogy hiszen adnak neki gyümölcsöt. Ez azonban az állatnak nem elég, biztosítsunk neki mindig megfelelő mennyiségű ivóvizet. Mivel szeret elbújni, ezért fából készült búvóhelyet is vehetünk neki, de van, hogy csak az alomba ássa be magát. A hörcsögök is nevelhetőek szobatisztaságra, ezért ha valakinek egyszerűbb az alom takarítása, akkor tehet be neki hörcsög wc-t is. Alomként használjunk forgácsot, illetve kisebb mennyiségben akár szénát is. Búvóhelyébe nem fontos, de kényelmi szempontból tehetünk bele neki fészekbélést is. Az almot elegendő heti egyszer cserélnünk kisállatunk alatt.

Mivel etethetjük a kis állatkánkat?

Hörcsögöknek készített magkeverék lehet az állandó étkük. Mindemellett hetente 2-3 alkalommal adjunk neki valamiféle nasit, amin tudja koptatni a fogát. Fontos, hogy túl sokat ne adjunk, mert az fogszuvasodáshoz vezethet és az állatka fogának kihúzását jelenti. Ellenkező esetben, ha nem tudja koptatni hol a fogát, vissza kell belőle csípni.

Fotó: pixabay.com

A fog koptatására alkalmasak lehetnek a nasirudak, és a gyümölcsök illetve zöldségek is. Adjunk neki kisebb almát, répát. Fontos, hogy a k-betűs ételeket mellőzük, ezek puffasztják ugyanis az állatot és ideje korán elveszíthetjük őket. Azon se lepődjünk meg, ha eldugott elemózsiába bukkanunk, a hörcsögök szeretnek eltenni későbbre is. Beiktathatunk még egyéb nyalánkságokat az étrendjébe, mint például túró, sajt, mogyoró, tücsök vagy lisztkukac.

Cikk sorozatunk következő részében egzotikusabb állatok felé vesszük az irányt, tartsatok velünk legközelebb is!

Neked van már hörcsögöd? Küldd el a fotóját és nevét a [email protected] címre!

Ha kíváncsi vagy tengerimalac kisokosunkra is, kattints ide!

Vezető képünk forrása: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!