tök állat

2019.02.27. 16:00

Vágysz egy egzotikus házi kedvencre? Segítünk! – Minden, amit tudni akartál a hüllőkről

„Tök állat” nevezetű cikksorozatunkban szeretnénk olvasóinkat a kisállatok világába elkalauzolni. Segítünk, hogy ne csak a gazdi, de a kisállat is boldog lehessen.

feol.hu

Rengeteg kérdést és fejtörést okozhat egy új jövevény befogadása a megszokott kis életünkbe. Ha társaságra vágysz, vagy a gyereked már hetek óta rágja a füledet egy kisállat után, engedd meg, hogy a segítségedre legyünk. Az egyik belváros közeli, családias hangulatú állatkereskedés eladójával, Eszter Almával beszélgettünk, ezúttal a legnépszerűbb hüllőkről (a teljesség igénye nélkül).

Nem tudja, mi is az a szakállas agáma? Pedig simogatni is lehet!

A szakállas agáma a hüllők osztályának a pikkelyes hüllők rendjéhez, ezen belül a gyíkok alrendjéhez, a leguánalakúak alrendágához és az agámafélék családjához tartozó gyíknem.

Feje háromszög alakú, amin több sorban tüskék találhatóak, színüket nászidőszakban változtathatják. A teste lapos, oldalain tüskesorok futnak végig. Erős és izmos lábai vannak, a farka viszont, ellentétben néhány gyíkfajjal, nem nő vissza!

Táplálkozás

Kiskorában még sok fehérjére van szüksége, ezért főként bogarakat kell neki adni, például tücsköt, sáskát, gyászbogarat. Mindemellett zöldséget is adjunk neki. (répa, saláta) Felnőttkorában viszont fordulnak az arányok, ilyenkor a zöldségek jelentik számára a főbb táplálékot és csak mellékesen adjunk neki bogarakat. Nyugodtan szórjuk meg az ételét vitaminporral. Itatásához használjunk alacsony kerámia edényt. Ebből lehet akár egy nagyobb is, ugyanis az agáma szeret pancsolni, valamint napozni is.

Még pózolt is a kamerának a szakállas agáma
Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

Terrárium

Minél több a helyük, annál jobb. Az agámák társas lények, jó természetűek. Gazdájukat felismerik és szívesen pihennek is rajtuk. Kettő kifejlett példány számára az ideális terrárium mérete: 76x51x76 cm. Ennél kisebb semmiképpen se legyen. Az agáma jó tartással akár 15 évig is elélhet, testhossza elérheti a 40-60 centimétert is. A száraz erdei, illetve sivatagi környezetet kedveli. A hőmérsékletnek tehát 28-40 celsius fok között kell lennie a terráriumban nappal, éjszaka pedig 20 fok körül. Dupla égővel érdemes felszerelni az agáma lakhelyét, egy melegítő és egy UVB izzóval. Almukat elég havonta cserélni.

A szakállas agáma könnyen szelídül, imád játszani, így gyermekek mellé is ajánlott.

Minél zsírosabb, annál egészségesebb – Leopárd gekkó

A leopárd gekkó a hüllők osztályába, a gyíkok alrendjébe és gekkófélék családjába tartozó faj.

Ez a kis cukiság a félszáraz sivatagi területeket kedveli, valamint a talajmenti párát. 15-20 évig is elél akár, nem minősül társas lénynek. Ennek ellenére természetesen tarthatóak párban, figyelünk azonban arra, hogy a hímek képesek összeverekedni.

Eleség

Ahogy az agámáknak, úgy a gekkó ételére is öntsünk vitaminport, csak rovarokat fogyasztanak, illetve levedlett bőrüket is megehetik. A farkuk meglehetősen pufi tud lenni, ettől nem kell megijedni, teljesen normális. A gekkók ugyanis vészhelyzet esetére vizet és zsírt raktároznak itt. Minél zsírosabb a kicsike, annál egészségesebbnek számít. Hetente háromszor, négyszer étkezik.

Az abszolút örökmozgót nehéz lencsevégre kapni
Fotó: Fodor Tímea / feol.hu

Terrárium

A gekkók méretüket tekintve körülbelül 20 centiméteresek, kettő felnőtt példány számára elegendő egy 80x30x40 -es terrárium. Almuknak használható homok, illetve csutkaalom, azonban utóbbiban könnyen elbújhatnak az eleségnek szánt rovarok. Almát elegendő havonta cserélni. Biztosítsunk neki búvóhelyet! Terráriumát melegítő lámpával érdemes felszerelni, nappal 26-32 körüli celsius fokot biztosítsunk neki, esténként pedig 20-22 fok közöttit.

Nagyon tanulékonyak és nagyon kezesek, nem kell aggódni az agresszív viselkedéstől
Fotó: pixabay.com

Összegezve, ha valami különlegesre vágysz és hosszútávra keresel partnert magad mellé, a szakállas agáma és a leopárd gekkó tökéletes választás lehet, akár gyerekeknek, akár felnőtteknek is!

Cikk sorozatunk következő részében az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő afrikai fehérhasú törpesünöket vesszük górcső alá, tartsatok velünk legközelebb is!

Neked van már hüllőd? Küldd el a fotóját és nevét a [email protected] címre!

Ha kíváncsi vagy tengerimalac kisokosunkra is, kattints ide! Ha pedig a hörcsögökről szeretnél többet megtudni, kattints ide!

Vezető képünk forrása: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!