Katica vs Poloska

2022.10.11. 12:30

A ritkán használt épületekben vészelik át a hideget a rovarok

A poloskák megjelenése a nyílászárók körül éppolyan része az ősznek, mint a lombhullás, de amíg minden gyermek boldogan kavar az avarban, és nincs zavarban a felnőtt sem, addig az idegen vándorpoloskák miatt csak bosszankodunk, hiszen még agyoncsapni sem érdemes, mert büdös. Innen is az egyik népi, csak félig becsületes neve, a Büdös Panka.

Palocsai Jenő

Az őshonos fajták elleni szervezkedők összedugták a csápjaikat, hogy hogyan zárják ki a hidegbe közeli rokonaikat

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Azonban nem ők az egyetlen lakók a kertjeinkben és a házainkban, akik szépen csengő, női nevet viselnek. A másik, nemtől függetlenül Katicára keresztelt kitinszárnyú, ám ebben is van némi eltérés az őshonosok és az idegenek között.

A mi magyar katicánk, vagyis az őshonos, hatpettyes továbbra is a levéltetvek nagy ellensége, és kiváló búvóhelyeket talál a szabadban is.
Fotós: Sinkó Viktória / FMH

A hazai, hűséges hétpettyes és az érzékeny falakó, kétpettyes ádáz módon pusztítja a kert és az udvar ellenségeit, a levéltetveket és sok közülük ott is keres menedéket. Az ázsiából származó harlekin katicabogár mindhárom színváltozata szeret behúzódni az épületekbe is, sőt, több tagjuk már azt tervezi, hogy ráfordítják a világra a zárat tavaszig. Senki sem szeret rovarokat porszívózni, de jobb, ha a lakásban vannak ezek a tévedésből behurcolt rovarok, ugyanis, ha a szőlőfürtök mélyén szunnyadnak el, akkor a bogaras gyümölcsből nyert bor keserű ízű lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!