Állatvilág

2023.07.26. 19:00

Felcseperedtek az árva ürgekölykök

Talán még emlékeznek, amikor május végén arról írtunk, hogy elárvult ürgekölykök érkeztek a Sóstó Vadvédelmi Központba. Most két hónappal később felnőttek, megerősödtek és visszatértek természetes közegükben.

Déri Brenda

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook oldala

Repatriációnak nevezik azt a folyamatot, mely során az állatot fokozatosan, tudományos vizsgálatokkal megalapozott módszerek segítségével visszahelyezik a természetes közegébe. Ez történt azzal a négy elárvult ürgével is, akik még májusban kerültek a központba, majd két hónapnyi gondozás után elérkezett az idő és visszatérhettek a szabadba.

„Még olyan kicsik voltak, hogy kezdetben tejpótló tápszerrel neveltük őket és kartondobozból és WC-papír gurigából készítettünk nekik műüreget, ahol összebújva vackolhattak. Ahogy fejlődtek előbb répa- és almaszeletet, majd magas minőségű nyúltápot is kaptak kiegészítésként, hogy szilárd táplálékra szoktassuk őket. Hamarosan nagyon virgonccá és fürgévé váltak, így egyre nagyobb és nagyobb dobozba költöztettük őket. Végül vastag földréteget kaptak, melybe olyan élő növényeket ültettünk be, melyek tudományos vizsgálatok alapján a természetben az ürgék táplálékát képezik. Itt megtanulhattak üreget ásni és igazi, vadon élő növényekkel táplálkozni” -írja közösségi oldalán a központ. 

A természetbe helyezésükkor még néhány napig figyelték az apróságokat, majd amikor látták, hogy jól boldogulnak és megásták maguknak az üregeket ott hagyták őket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!