Állatvilág

2017.02.03. 11:53

A galgok hangja - kegyetlen vadászati tradíció elől menekítik a magyar állatvédők az agarakat

Spanyol agarakat ment egy magyar mentőcsapat a kegyetlen spanyol vadászati tradíciók elől.

S. Töttő Rita

Február elején kezdődik Spanyolországban a vadászati idény, mellyel párhuzamosan a vadászatra használt agarak „leselejtezése” is kezdetét veszi.

Tüntetés a borzalmas tradíció eltörléséért Fotó: Kecskés Alexandra

A „hagyományok” szerint igen kegyetlen módokon végeznek azokkal az állatokkal, amelyeket már teljesen kizsákmányoltak.

Fotó: Zsiga-Hornyik Adrienn

Egyre nagyobb nemzetközi visszhangja van azonban ezeknek a kivégzési módszereknek, s talán ennek is köszönhető, hogy tavaly magyar állatvédők is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, melynek részeként spanyol menhelyekről hoztak agarakat hazánkba.

Fotó: Kőműves Zsófi

A második expedíció épp múlt hétvégén zajlott: elkötelezett állatvédőknek köszönhetően öt, korábban spanyol vadászatokon használt galgo kezdhet úgy életet Magyarországon a napokban.

Aki biztosan érkezik most Spanyolországból: Mickeynek savval öntötték le a fejét, de a látása szerencsére nem sérült . Itthon minden lehetséges kezelést megkap majd a mentéstől, hogy javítsanak az állapotán

Február elseje egyébként a spanyol agarak, a galgok világnapja volt. A civilek által alapított magyar galgo mentés – melynek segítője az Agár Fajtamentés, a Szent Ferenc Állatotthon és a Magyar Versenyagár Egyesület is – mesélt arról, milyen tradicionális alapokon nyugszik Spanyolországban az agaras vadászat: állatvédők által közzétett adatok szerint, a több mint 170 ezer vadász Spanyolországban összesen 490 ezer galgót tart, melyből évente körülbelül 50 -100 ezer állattól szabadulnak meg.

Lila

Sajnos a vadászidény végén az agarak válogatott módszerekkel történő kivégzése mélyen gyökerező tradíció, talán a bikaviadalok esetéhez hasonlítható legjobban. Szerencsére azonban egyre többször kerülnek menhelyre a „leselejtezett” kutyák, ám éppen ezért a spanyol állatotthonok már a vadászidény vége előtt teltházzal működnek.

Descalzo

Tehetetlenségükben sokszor kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól – egy ilyen segítségkérésre reagált múlt évben Rose-Marie Farkas, aki egy csapat segítségével öt állat utazását szervezte meg Magyarországra. A sikeres akció után, a galgok világnapja alkalmából, újabb öt ebet hoznak el – az állatok a napokban lépnek be Magyarország területére, akiket lehet, gyógyítani is szükséges. Ezt követően keresnek nekik új gazdát.

Angelo

„Mondhatjuk, hogy csepp a tengerben, de az már épp 10 olyan spanyol agár, aki Magyarországon új otthonra, felelős gazdira találhat. ” – mondta Karádi Bernadett, az expedíció vezetője. A mentés mellett február elsején egy békés demonstráció keretében hívták fel a figyelmet Budapesten a galgok helyzetére az állatbarátok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!