Állatvilág

2017.01.09. 21:20

A hattyút is etetni kell

Fejér megye - Két elpusztult hattyút is találtak a hétvégén a fehérvári csónakázótónál. A kisebbedő vízfelületen nem találtak elég táplálékot.

Kocsis Noémi

Hiába nagydarab, hirtelen, sokaknak félelmetes, vagy nemszeretem madár, a szabad vizek befagyásakor a hattyút sem hagyhatjuk etetés nélkül, különben a többi vízimadárral együtt elpusztul - hívja fel a figyelmet Bukor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei csoportjának titkára.

A fehérvári Puskin utcában kapták lencsevégre a harkályt – nagy merészen törte a családi ház kertjében az itató jegét Fotó: Lovranits József

- Rossz időben, tartós hidegben nem találnak a befagyott víznél élelmet, így rászorulnak az emberi gondoskodásra. És míg rászorulnak, etetni kell őket is, lehetőleg valamilyen természetes eleséggel, kukoricamaggal, búzával, napraforgóval. (Csak kenyérrel nem szerencsés, mert a péksütemények nem minden része emészthető számukra.)

Nem kell attól tartani, hogy hosszú távon odaszokik a hattyú, ha elmúlik a fagy, s olvadnak a folyók, tavak, abbahagyhatjuk, ezután már a víz alatt találnak elég táplálékot a kacsák, hattyúk is. Ráadásul, ha észleli, hogy már nem szórunk a vízpartra magot neki, hamar odébb áll. Az énekesmadarak etetését és itatását azonban tavaszig kitartóan végezzük a kertekben!

A cinkék, tengelicek ugyanis ilyen időjárásban nem képesek táplálékot találni, így a segítségünk nélkül nagy részük elpusztulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!