Állatvilág

2016.12.15. 15:30

A legszeretettebb madaraink

A füsti fecskék nyomában jártak a szakemberek a nyáron: annak próbáltak utána járni, hogyan alakul a füsti fecskék költése, milyen helyeket választanak fészkelőhelyként, és mekkora a szaporulat.

Elsősorban Fejér és Veszprém megyében kerestük a fészkelőhelyeket - írja szerzőnk, Fenyvesi László, a Dinnyési-fertő természetvédelmi őre. Fejér megye 34 településén 50 fészkelőhelyet vizsgáltunk, ahol összesen 536 pár füsti fecske fészkelt. Veszprém megye 4 településén 7 fészkelőhelyen 68 párat számláltunk.

A legtöbb költőpárt szarvasmarha telepeken találtuk, ez az állomány 53 százaléka. Bizonyosan több fecske költ magángazdáknál, mint amennyit fel tudtunk mérni. Náluk 20 százalék alatti arányban fészkeltek. A fecskék élőhelyét jelentős arányban (15 százalékban) biztosítják a lovas gazdák, és a jövőben várhatóan ez az arány még növekedhet. Sertéstelepeken költ az állomány 6 százaléka. Ezek alapján megállapítható, hogy a füsti fecske 96 százaléka állattartó helyeken fészkel. Elvétve találtunk beton üzemben, szeméttelepen, raktárakban és hidak alatt is, de szinte mindenütt a közeli jószágtartónál találnak a madarak táplálékot.

Összesen 627 füsti fecske fészekben 2405 fiókát jelöltek meg a szakemberek segítőikkel Fotó: Fenyvesi László

Összesen 627 füsti fecske fészekben 2405 fiókát jelöltünk, remélve, sok visszajelzésünk lesz. A Dinnyési-fertőnél nyár derekán találkoztunk a legkülönbözőbb irányból jövő fiatalokkal, de feltehetően a bő táplálékon hamar felkészültek az útra, mert meglepő módon szeptember 8., Kisboldogasszony napjára már továbbálltak. Remélhetjük, hogy sikeresen megteszik a hosszú utat, és tavaszra megerősödve térnek vissza.

Nem véletlen, hogy az emberek általában Európa északabbi felén a repülő rovarok fogyasztása miatt is kedvelik ezt a kedves, fecsegő madarat. Elsősorban legyeket, bögölyöket és temérdek szúnyogot fogyasztanak. Lehet, hogy ez is közrejátszik abban, hogy felmérő útjaink során csak segítőkész, fecskebarát emberekkel találkoztunk. A magyar ember nem csak nem bántja, hanem évszázadok óta védi a fecskét, de nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a dél-európai népek millió számra mészárolják le a mi féltett madarainkat. Felmérések bizonyítják, hogy csak az elmúlt őszi vonulásban 25 millió apró énekesmadarat mészároltak le a mediterrán térségben.

Fejérben a legtöbb költőpár a pusztaszabolcsi, a hantos-világospusztai és a kisfaludi tehenészetekben költött (63, 55 és 40 pár), de jelentős fecskekolóniákat tart el a hadnagypusztai (30), a csót-újmajori (30), a kiscséripusztai (28) és az isztiméri tehené-
szet (20) is. Szépen fejlődő állományt találtunk Seregélyesen, Tácon, Tárnoknál, Etyeken, Elzamajorban és Kislókon.

A lovardák közül Székesfehérváron, az Iszkai úti lovarda viszi a prímet 40 párral. Pákozdon, a Sukoró felé eső lovardában 13 pár költött.

A magángazdák is népes fecsketelepeket tartanak fönn. Iszkaszentgyörgyön Budai Ferencnél 20, a csóri Kelemen Zoltánnál 18, a hajmáskéri Árkovics Györgynél 16 pár fészkelt. Bében Jákli Ottó és Kokas Béla 14 párnak ad otthont, Börgöndpusztán Péterffy Mihály, Pátka-Szűzváron Egyed István és Seregélyesen Ihász Béla 8-8 pár füsti fecskével büszkélkedhetett.

Szeretnénk, ha minél többen bekapcsolódnának a hazai fecskék élőhelyének kutatásába. Egyes településeken átfogó képet nyerhetnénk a fecskeállomány helyzetéről, ha lelkes madárvédők felmérnék a potenciális fészkelőhelyeket, esetleg az ott élő tanítók(tanárok) kikérdeznék erről a tanítványaikat, s az eredményt eljuttatnák a Magyar Madártani Egyesülethez.

A Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány Székesfehérváron és környékén fecskebarát ház programot indított. Aki a városban költőhelyet tud, kérjük, jelezze a [email protected] címen! A legtöbb fecskefészek adatot beküldő települést fecskebarát település táblákkal látja el az MME.

A tej élet, erő, egészség - tartja a régi mondás. A fecskék számára pedig létkérdés, hogy legyen jószág Magyarországon. Mindenki támogathatja a fecskék gazdáit, ha magyar tejterméket fogyaszt.

Akik a legtöbbet dolgoztak a fiókák jelölésénél és a hálózásnál: Fiala Zsuzsa, Polgár Márta, Kötél Dóra, Fenyvesi Zsuzsi, Koleszár Sándor és Fenyvesi Ernő.

Fenyvesi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!