Állatvilág

2017.02.17. 20:01

Elindult Báró, a legkorábban hazainduló gólyánk

A Báró nevű jeladós fehér gólyánk elindult Magyarországra Izraelből és már Törökországban repül.

Kocsis Noémi

Ez a példány az egyik, ha nem a legkorábban haza érkező gólyánk évről évre - jelenti friss közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Miközben fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a fészeknél, a Bárónak keresztelt madár gyakran már február végén megérkezik.

Az első jeladós fehér gólyánk elkezdte tavaszi vonulását, tavaly február 26-án délután érkezett meg Fotó: Papp Ferenc

Egészen a tavalyi évig nem volt tudható, mi áll a viselkedés hátterében. 2016 tavaszán azután sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, így derült ki tavaly ősszel, hogy a sietős magyar gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudán és Csád, hanem csak Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul. Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tud a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva korábban megérkezni.

Ráadásul ezt az eseményt az interneten élőben is el lehet csípni, mivel Báró fészkét egy webkamera figyeli éjjel-nappal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!