Állatvilág

2017.02.19. 14:58

Buta kutya? Olyan nincs!

Négylábú kedvenceink kapcsán is gyakran merülnek fel olyan sztereotípiák, amelyeket, ha az érintettek értenének, lehet, rosszul esne nekik. Buták, nehezen kezelhetők, agresszívek – mondjuk egyes kutyafajtákra. Ezek hátteréről mesél a szakember.

S. Töttő Rita

Tudjuk, hogy nagyon buta, nehezen képezhető, de nekünk nagyon tetszik. Ezért elhoztuk őt – mondta egy különleges kutya gazdája Nyakas Gábor kutyakiképzőnek, aki tudja jól, hogy bizonyos fajtákat nehezebb nevelni, de nem lehetetlen.

– Zseniális kutyák! – szögezi le a szakember, amikor szóba kerül a husky, a malamut, vagy éppen az akita, a csau csau, a shar-pei. Időnként még a dalmata, a francia bulldog, a beagle és a yorkshire terrier is megkapja a maga negatív jelzőjét: úgy mint makacs, önfejű, öntörvényű, kezelhetetlen. Sokan azt gondolják és mondják róluk, hogy ezek miatt a tulajdonságok miatt nem tanítható állatok, akiknek a nevelésére felesleges is időt pazarolni.

Fotó: Molnár Artúr

– Bosszantó, hogy ezt mondják, pedig aki valóban ismeri ezeket a fajtákat, máris tudhatja, hogy valójában igenis közel lehet férkőzni hozzájuk, ami pedig segít a tanításban – mondja a kiképző, aki azért bevallja: természetesen nem várható el a huskytól, malamuttól, akitától például az a stílus, amit egy munkakutyától megszoktunk. De ő is meg tudja tanulni az alapokat, ha a fajtájához mérten közeledünk hozzá. Ezek a fajták ugyanis egészen más stílusban, tempóban tanulnak. Egy részük talán lomhább, a másik energikusabb vagy pattogósabb, de mindannyian ugyanúgy meg tudják tanulni az ültetést, követést, pórázt és a többi alapdolgot. k

– Szakmailag azt az állítást tudom elfogadni, hogy kicsit több időbe telhet a nehezebben tanítható fajták nevelése, de mindannyiukhoz megtalálható az a speciális út, amivel sikereket lehet elérni velük – tudjuk meg, ahogy azt is: ilyen például az északi típusú, kevésbé háziasított kutyáknál a szárított halacska. Ők ugyanis nagyon jól motiválhatóak – megfelelő – élelemmel. Nekik ez az igazán finom falat!

A fent említett fajták különlegessége egyébként éppen abban rejlik, hogy kevésbé domesztikáltak, háziasítottak, mint népszerűbb, könnyebben tanítható társaik. Esetükben még jobban működik az ősi ösztön és kevésbé dominál az emberrel való együttműködési készség. A nevelésük kulcsát is itt találhatjuk meg: a szakember szerint minimális kényszert alkalmazzunk képzésük során, de azért szabni kell határokat, a következetesség pedig nélkülözhetetlen. Ezért fontos az, hogy a nevelés során a gazda is erős legyen és határozott, hogy a kutya méltó vezéreként nézhessen rá.

Ha közel szeretnénk kerülni hozzájuk, változtatni kell a hozzáállásunkon, elvárásainkon nekünk is: nem szabad türelmetlennek lennünk, keressük meg hozzájuk azt a tanítási módot, amit láthatóan örömmel fogad.

Az így nevelt kutya pedig – legyen az bármelyik sztereotipizált fajta tagja –, épp olyan nagy boldogságot hoz a gazdája életébe, mint akármelyik agyondicsért társa. Ráadásul még szót is fogad – persze a saját személyiségéhez illő stílusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!