Állatvilág

2014.08.11. 13:25

Egy kutya a senki földjén - Szerencséje volt a didergő, kimerült berni pásztornak

Perkáta, Székesfehérvár - Már a végét járta, de legalábbis ha nem segít rajta egy lelkes állatvédő, ma már nem biztos, hogy él az út szélén útját feladó berni pásztor.

S. Töttő Rita

Nincs könnyű dolga annak, aki szeretne jó állatvédő módjára viselkedni. S ha mondjuk meglát településen kívül, az út szélén dideregve, kifeküdve egy szerencsétlen jószágot, fel kell készülnie a hosszas telefonálgatásra. Így járt nem rég Kosik Lilla Orsolya is, aki múlt hét hétfőn reggel Dunaújvárosból Székesfehérvárra tartva, meglátott Perkáta-Szabadegyháza környékén egy berni pásztor kutyust a szembelévő sáv mellett az út szélén. Bőrig volt ázva, mozdulatlanul feküdt - emlékezik vissza Lilla, aki azonnal visszafordult, hogy megnézze, mi van a kutyával.

Lilla másfél órán keresztül térdelt a szakadó esőben a száguldozó kamionok, autók mellett. De senki nem állt meg segíteni, csak villogtak, dudáltak. De szerencsére ő ott volt, és nekiállt telefonálgatni...

Kosik Lilla Orsolya pityergett, amikor viszontlátta az út szélén talált kutyát a Herosz karanténjában. Ő sajnos nem viheti haza, már így is három befogadott eb gazdája, de most reméli, hogy a berni pásztornak sikerül örökbefogadó szülőket találni (Fotó: a szerző)

- Felhívtam a dunaújvárosi megbízott állatbefogót: aki mondta, hogy nem jön ki, mert nem az ő területe. A környékbeli menhelyet elérni sem sikerült. A székesfehérvári gyepmesteri telep ugyanazt válaszolta, mint a dunaújvárosi - panaszolja Lilla, aki végül civilektől , a Fehérvári Állatvédő Egyesülettől, azaz a Femától kapott segítséget. Valamint, és ezt hangsúlyozta: egy szolgálaton kívüli rendőrtől, aki éjszakás műszak után, negyed óra alatt érkezett ki hozzá segíteni kicsalni ezt a nem éppen kistestű jószágot a szalagkorlátok mögül és betenni az autóba. A berni a Herosz Takarodó úti állatmenhelyére került, ahol azóta is karanténban van. Súlyos kérdések merülnek fel ilyenkor egy tisztes állatbarátban: például, vajon miért nincs senki, aki hivatalból kijön és befogja a kutyát?

- Mert az önkormányzatok közigazgatási területén kívül eső utakra, leszámítva az autópályákat, nincs szerződése senkinek - árulta el Molnár Tamásné, az ASKA Alapítvány munkatársa. Ez az alapítvány egyébként az, amely Fejér megyében szinte minden önkormányzattal és több autópálya szakasszal is szerződésben áll. Ezek a területek, s ilyen a perkátai szakasz vagy éppen a 81-es út, fekete foltok a kóbor állatok befogása terén. Az aktuális utak kezelőjének kellene gondoskodni az útjain talált állatok sorsáról, ám sajnos ez még várat magára - tette hozzá. Ahogy azt is, hogy ő ugyan nagyon szívesen megmentené az összes kóbor állatot, amelynek segítségre van szüksége. De sajnos csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér.

Az önkormányzatok egyébként a leszerződött gyepmesteri telepnek a befogott állat után fizetnek: két heti karanténban tartást, ami napi 400 forint. Ám még ezt sem akarják sokan kifizetni - árulta el Molnár Tamásné. A berni pásztort egyébként meglátogattuk. Az akkori bogáncsok java része még most is súlyos fekete bundáját ékesítik. Kicsit megszeppent, de jóravaló állat, és ha lejár a karantén, gazdára vár!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!