Állatvilág

2016.01.24. 11:40

Fagyhat és megéghet a kutyabőr

Kinn még süvítenek a mínuszok, ezért az állatoknak nagy szükségük van a hideg elleni védelemre – egy kifogástalan kültakaró formájában. Nem is gondolnánk, hogy ilyenkor sem szűnnek meg a különböző bőrbajok.

S. Töttő Rita

Ugyan nincsen réten szálló virágpor, nem is gondoljuk, hogy a hidegben paraziták fenyegetnek, de sajnos téli időszakban sem térnek nyugovóra a különböző bőrbetegségek. Az allergiás bőrtünetek a lakásban tartott érzékeny bőrű állatoknál nemhogy elmúlnak, hanem a fűtési szezonban felerősödnek a ritkább szellőztetés és a szálló por magasabb koncentrációja miatt - hangsúlyozz Paál Csaba, martonvásári állatorvos, aki elárulja: a házi poratkák, penészek, emberi, állati hámképletek téli időszakban feldúsulnak és nagyobb mértékű irritációt, bőrreakciót okoznak a bőrön.

Nem ritkák az égési sérülések sem, egy-egy kandalló vagy cserépkályha közelében történő játék vagy lustálkodás közben. Ezek az elváltozások a bőrpírtól, a hólyagos elváltozásokon át egészen az elfertőződött gennyes sebekig terjedhetnek.

Vigyázzunk kedvenceinkre, nehogy megégessék magukat a meleg közelében...

Az udvaron tartott állatoknál azonban ennek az ellenkezője fordulhat elő:  a fagyási sérülések előfordulása fokozódik. Ezek főleg a kiálló, rosszabb vérellátású, fagyos földdel érintkező bőrterületeken alakulnak ki. Leggyakrabban a kanoknál a hereborékon keletkeznek gennyes-pörkös nehezen gyógyuló sebek. De gyakoriak a lábvégeken létrejövő fagyási sérülések is.

A nem kívánatos bőr élősködőkre is számítani kell az egész tél folyamán. A beszalmázott kutyaházakban, a rongyokkal kibélelt fekhelyeken gyakori vendég a bolha, esetleg a tetű vagy a rühatkák. Ennek ismeretében egész évben használjuk a külső parazitamentesítő szereket. Ha az élősködők jelenlétét igazoltuk, akkor minden ragályfogó tárgyat égessünk el, és végezzünk egy alapos fertőtlenítést. A fentebb vázolt bőrbetegségeket pedig az oktant tisztázva célzottan, a tüneteket elnyomva küzdjük le orvosunk segítségével.

Így érjük el, hogy minden évszakban csillogjon a bunda!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!