Állatvilág

2014.11.26. 05:52

Hármas ikerborjak a Ráckeresztúr Szarvasmarha telepen - fotókkal

Ráckeresztúr - Hármas ikerborjai születtek, egy Sudár nevű Holstein – fríz, fekete – tarka tehénnek Ráckeresztúron.

Herkli Antal

2014.november 25-én a reggeli órákban Cseprekál István, a Ráckeresztúr Szarvasmarha telep tulajdonosa felhívott telefonon és egy újságba illő hírt közölt velem. És ha jónak látom, tegyem közkinccsé az érdekességet.

Hármas ikerborjai születtek egy Sudár nevű Holstein – fríz, fekete – tarka tehénnek. Ez a nem mindennapi hír lázba hozta az állatgondozókat: Pammer Tamást, Pleszkó Pétert, Dobi Lászlót. Dobi József volt az éjszakai elletős, gondozó, aki világra segítette a három kis borjút. Egy bika és két üsző borjú látta meg a napvilágot november 24-én éjfél táján. Mivel a születésük szinte Katalin nap hajnalára tehető, az egyik kis jószágot Katinak, másikat anyja után Sudárnak, harmadikat világra segítője után Józsefnek nevezték el.

Dobi József a hármas ikrekkel. Fotó: Herkli Antal

Súlyuk 15-20 kg között van, szép, egészséges, életrevaló kis jövevények. Egyébként egyes szaporulatnál 45- 60 kg is lehet egy kis borjú. Sok érdekességet tudtam meg a Szarvasmarha telep tulajdonosától, többek között azt, hogy a hármas iker borjak szülőanyja Sudár 2009. október 10-én született, (került állományba), a füli bilétáján a 1332 számot viseli. A mostani borjak születése a negyedik volt a boldog anya életében. Az anya az előző három alkalommal csak egy-egy utódot hozott a világra, mígnem a negyedik ellésnél szenzáció számba menő hármas ikerborjak születtek.

A tehenek mesterséges megtermékenyítése hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Ennek az inszeminátori munkának kiváló ismerője és tudója Karajz Andor úr, aki munkáját mindig nagy tapasztalattal, hatékonysággal végzi.

 

Cseprekál István azt is elmondta, hogy 305 nap alatt 9000 liter tejet termelt a Sudár. Az ikerborjadzás két borjúval éves szinten tízre tehető. Nemcsak itt a telepen, de a környékbeli szarvasmarhatartók körében sem hallottam mostanában hasonló esetről. Ezer közül egy a valószínűsége annak, hogy egészséges hármas szaporulat legyen. Itt nálunk 1965-óta, majd 50 év alatt ez az első eset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!