Állatvilág

2017.06.23. 14:17

Kellemetlen vérszívók - mit tesznek a gazdik?

Kevés gazda van tisztában vele, hogy a kutyákat és macskákat fenyegető bolhák, kullancsok és szúnyogok távol tartása nem csak kedvenceik egészsége miatt fontos.

S. Töttő Rita

Számos, emberre is veszélyes betegség terjedése előzhető meg azzal, ha kedvenceinket védjük a kellemetlen vérszívóktól, rovaroktól.  Egy friss kutatás szerint a macskák negyedét soha nem védik a kullancsoktól, az egészéves bolha-kullancs elleni védelmet pedig csak 40 százalékuk kapja meg. A kutyák esetében sem jobb a helyzet, 25 százalékuk komoly bolhafertőzés esetén sem részesül kezelésben, ami a környezetükben élő emberek egészségét is veszélyeztetheti. A megkérdezett kutyatartók negyede egyáltalán nem kezeli kutyáját, ha kedvencén bolhafertőzést észlel.

A válaszadó macskatartók 15 százaléka nem védi cicáját a bolháktól, a kullancsok elleni védelemről pedig közel negyedük soha nem gondoskodik. 16 százalékuk ráadásul – tévesen – úgy véli, a lakásban tartott macskákat nem fenyegeti a bolhafertőzés veszélye. Mindössze 40 százalékuk védi egész éven át kedvencét kullancs és bolha ellen.

Mindez különösen veszélyes annak fényében, hogy saját bevallásuk szerint a macskatartók több mint kétharmada már talált élősködőt kedvencén...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!