Állatvilág

2014.08.16. 19:55

Kormos angyalkák - A fekete kutyát senki nem akarja haza vinni

Székesfehérvár - Kormos angyalok – így nevezik az állatbarátok azokat a kutyákat, amelyek fekete bundával születtek. De vajon miért van szükség arra, hogy külön felhívják rá az emberek figyelmét? Nehéz a sorsuk, mint kiderült, nehezebb, mint sorstársaiké.

S. Töttő Rita

Sebők Réka és Kondor Edina önkéntesek igyekeztek népszerűsíteni a fekete és sötét színű kutyákat a Herosz kitelepülésén. Fotó: S. Töttő Rita

Három kölyök, egy hosszúszőrű és több kisebb-nagyobb rövidszőrű kutya heverészett szombaton az Alba Plaza előtti téren. A közös bennük az volt, hogy mindannyian fekete vagy legalábbis meglehetőse sötét színű bundával áldotta – vagy éppen verte meg őket a sors. Azért inkább verte, mert az állatmenhely munkatársai számára egyszer csak kiderült: a fekete kutyákon szinte átnéznek az örökbefogadásra érkező emberek.

 

– S ez nagy gond, tekintve, hogy a Herosz Takarodó úti menhelyén jelenleg is a kutyák 20 százaléka fekete – árulta el Sebők Réka, a menhely önkéntese, aki már számos Heroszos kitelepülésen segédkezett népszerűsíteni a befogott és gazdára váró állatokat. Volt is nagy öröm, amikor az arra járó gyerekek megpillantották a fűben heverésző szelíd, jóságos és kedves állatokat. Merthogy hiába feketék, a szívük épp annyira dobog az emberi jóságért, mint bármelyik másik sorstársuké.

A fekete bundájú kutyák komoly hátránnyal indulnak tehát az örökbefogadási versenyen, sokan közülük akár éveken keresztül is hiába várják azt, hogy szerető, gondoskodó gazdihoz kerüljenek. A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesületnél például jelenleg van olyan eb, amely már több mint másfél esztendeje várja, hogy valaki elvigye és szeresse őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!