Állatvilág

2017.03.02. 21:47

Kutyamérgezések országszerte - ezt tanácsolja a szakértő

Az utóbbi időben több kutyamérgezés is történt az országban.

S. Töttő Rita

Hírt adtak az állatbarátok egy 11. kerületi, Bikás parknál történt esetről, valamint egy 17. kerületiről is, ahol két csodás agár lelte halálát a méreggel átitatott kutyatáptól. Nem rég pedig Székesfehérváron számoltak be a hírek próbálkozásokról. A kutyatartók teljes felháborodással fogadták e híreket, egyesek szerint a tavasz közeledtével kezdtek el szórakozni a kegyetlen állatgyűlölők, mások szerint viszont van, ahol összefogtak az állatok ellen. Az esetek kapcsán felmerült: vajon mit tehet a gazdi, hogy megelőzze ezeket a szörnyű eseteket?

– A legegyszerűbb, ha kutyafuttatóban engedjük csak el a kutyát – kezdi Nyakas Gábor kutyakiképző. Cesar Millan magyarországi szakmai koordinátora így folytatja: – Mikor bemegyünk a futtatóba, nem engedjük el pórázról az ebet, hanem körbejárjuk a területet és megnézzük, hogy nincs-e valami elszórva. Csak ezután engedjük el a kutyát!

A Dog Coach szerint meg kell tanítani a kutyának először pórázon, mi az, hogy „Nem szabad!".

– Olyan helyzetben, amikor a kutya valamit fel szeretne venni a földről, a legtöbb ember azt mondja neki, Fúj! Azt azonban elfelejtik a gazdik, hogy először meg kell tanítani neki ezt a vezényszót. Ezt pedig csak pórázon tudjuk megtanítani biztonságosan. A tanácsom az, kérjünk meg valakit, akit a kutyánk nem ismer, hogy néhány falatot az általunk meghatározott helyen dobjon el. Mi arra visszük a kutyát és megfelelő pórázkezelési technikával megtiltjuk neki, hogy felvegye a földről. Ezt a helyzetet egy vezényszóval kötjük össze – próbálja leegyszerűsítve elmagyarázni a kutyaviselkedés szakértő azt, amit a tanfolyamain tanít, hiszen ez egy összetett tanulási folyamat, amely kiképző irányítása mellett működhet igazán.

A titok másik része pedig az – teszi hozzá a Dog Coach -, hogy a kutya fejében kellemetlen élményekkel kapcsolódjon össze a szabadban felvett étel. – Ezt nagyon sokféleképpen próbálják házilag otthon megoldani. Ami azonban nagyon veszélyes, senkinek nem javaslom, kimondottan csak szakember segítsége és irányítása alatt! Természetesen ma már megvannak ehhez a modem felszerelések. Senkinek nem javaslom például azt, hogy erős paprikával próbálkozzon, ugyanis ha a kutya lenyeli, komoly bélproblémákat okozhat neki! – hangsúlyozza Nyakas Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!