Állatvilág

2015.06.28. 19:19

Kutyatalálkozó a mindenbe beleugató Deménnyel

Soponya – A tavalyi sikerén felbuzdulva rendeztek szombaton ismét deményista pikniket a soponyai Ökocentrumban.

Kocsis Noémi

Hogy kicsoda Demény? Nos, ő egy igazi személyiség. Kétlábúja, Magos Judit, (aki csak névrokona híres asztaliteniszezőnknek, aki viszont kutyabarátként manapság már elkötelezett deményista) négy éve hozta ki a karakán kutyát a fehérvári gyepmesteri telepről. Bár Juditnak már volt kutyája, Deménnyel szerelembe estek – első látásra. A mindenbe beleugató vizsla kalandjairól blogba kezdett, amely hamar sikeres lett. Több, mint negyvenezren követik a legnépszerűbb közösségi oldalon. A Judit frappáns összefoglalója szerint véleményvezér, diktátor, celeb, mém, ikon Demény rajongótábora immár másodszor találkozott a felelős kutyatartás és a környezetvédelem jegyében, ezúttal a soponyai Ökocentrumot választva a jó hangulatú eseményhez. Közel százan beszélgettek és ugattak a helyszínen szombaton.

Demény és haverjai, és természetesen a bloggergazda gazdája, Magos Judit (Fotó: Koppán Viktor)

A Demény, a kötsög elnevezésű blog szókimondása, őszintesége mellett Magos Judit elkötelezett kutyabarátsága és egyik vizslája nevében lejegyzett ironikus gondolatai tették a weboldalt olyan kedveltté és látogatottá: több ezer ember kezdi a napját azzal, hogy ránéz a felületre, mit csinált már meging, mit vakkantott, merre járt a celebeb. A vizslatalálkozó apropója nem csak a közös kutyafaj szeretete, de a felelős kutyatartás propagálása is volt.

– Tényleg azt szeretnénk megmutatni, hogy a kutyások nem csak azok az emberek, akik ott hagyják az állat ürülékét a közterületen. A kutyások azok is, akik kulturáltan el tudnak tölteni egy napot egymással mindenféle gond nélkül és akik jó célért adományt gyűjtenek – foglalta össze céljaikat Judit, aki a rendezvény végén is büszke volt rá, hogy a közel száz résztvevő (ember és kutya) után egy papírdarabot sem kellett összeszedni, mert mindenki fontosnak tartotta a környezet tisztán tartását.

Maga a szombati esemény előző este amúgy még veszélyben forgott, mert a címszereplő túl sokat fogyasztott nagy kedvencéből, a hűtőhideg tepertőből. A hirtelen torokgyulladást szerencsére sikerült kikezelni, így szombaton jó hangulatban indulhatott a II. Deményista Piknik és Nyílt Nap. A Vadex Zrt. kezdettől a rendezvény mellé állt, annak kulturáltságát látva, így először Sukorón, az arborétumban piknikezhettek a vizslatartók.

A gyepmesteri telepről Deményt annak idején kimentő Futrinka Egyesület, valamint az egyik alcsoport, a Dementorok gyűjtésének köszönhetően a Nyíregyházi Állatbarát Alapítványt is támogatta a szombati rendezvény. A szervezők nagyon fontosnak tartják a karitatív célt, ahogyan a megfelelő kutyatartás elterjesztését is, hangsúlyozta Judit.

– Külföldön sok helyen az állatkertekbe is be lehet menni kutyával, itthon azonban gyakran szembesülünk azzal, hogy a parkokban sem látnak minket szívesen. Az ilyen rendezvények talán segítenek fordítani e látásmódon.

Ami Deményt illeti, ő köszöni szépen, kitűnően érezte magát. Ahogy Max, Judit másik vizslája, és rajtuk kívül még rengeteg kutya és gazdáik. A két netszerte ismert eb hazafelé fáradtan pislogott az autó hátsó ülésén. Ők igazán megtették a magukét. Nem tudom, Demény bánta-e, hogy macskák nem vehetnek részt egy kutyapikniken, ő ugyanis kedveli a macskákat. legalábbis azt állítja (Judit gazda hangján) a blogon. Sőt, még kismacska örökbeadásánál is bábáskodott.

Az eredetileg szórakozásnak indult deményizmus mára behálózta az országot: sokak veszik innen a startot, bátorítást menhelyi vizslák örökbe fogadásához. Demény igazán tisztában van azzal, mennyire fontos egy jó gazdi az eb életében: helyette eredetileg egy másik kutyust akartak elvinni a Futrinkások, de mikor meglátták az akkor még Fickó névre hallgató vizslát az óljából kilógva, többet nem is kérdeztek. A többi pedig már vizslablogtörténelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!