Állatvilág

2015.04.25. 13:22

Madárdal és tudáspróba - Országos természetismereti vetélkedő Seregélyesen

Nagyszabású vetélkedővé nőtte ki magát a Téli madaraink című természetismereti és feladatmegoldó verseny, amelyet a seregélyesi általános iskola immár tizenöt esztendeje szervez meg.

Lovász Lilla

A hosszú hónapokon át tartó "levelezős" feladatokon idén már 161 csapat mérte össze tudását az ország minden részéről, sőt még Erdélyből is, tizenegy csapattal pedig a helyi iskolások képviseltették magukat. Az április 24-én, pénteken megrendezett döntőbe végül 41 együttes jutott. A fiataloknak ezúttal harminckét feladatot kellett megoldaniuk, és bizony nem volt könnyű dolguk. A legjobbak közé csak az kerülhetett, aki például biztonsággal ismerte fel még fekete-fehér képen is madarainkat, azonosította éneküket, aki tájékozódott nemzeti parkjainkról, vagy aki tudta, miként kell egy madáretetőt helyesen elkészíteni.

- Kis helyi versenynek indult mindez, amely mára rendkívüli módon kibővült – összegzett elégedetten Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hozzátette: a feladatok elsősorban a gyerekek logikai gondolkodását fejlesztik, ami nagy segítségükre van későbbi tanulmányaik során is. Nem csoda, hogy a fiatalok egyre jobban szeretik ezeket a kihívásokat, amelyek azonban szülőtől és pedagógustól is egyformán folyamatos odafigyelést igényelnek.

Három kategóriában hirdettek eredményt. A 3.-4. osztályosok közül a Budapesti Búbosbankák bizonyultak a legjobbnak a Berényi Cinegék és a Berényi Sasok előtt. Az 5.-6. osztályosok versenyét a csákvári Réti Héják csoportja nyerte, második lett a fővárosi Parlagi Sasfiókák csapata, harmadik helyen végeztek a Berényi Őszapók. A 7.-8. osztályosok kategóriájában a Berényi Jómadarak nem találtak legyőzőre, őket a Berényi Kakaduk és a Gyöngyösi Süvöltők követték a sorban. A díjkiosztón jól látszott, hogy ebben az évben a lovasberényi diákok remekül felkészültek: minden kategóriában dobogós helyezéseket értek el. Ehhez azonban kellett a lelkes felkészítőtanár,  Magyarné Szita Melinda lelkiismeretes munkája.

„Sportszerűségből” a rendező-vendéglátó seregélyesi diákok külön vetélkedtek: közülük első helyen a Seregélyesi Gólyák, második helyen a Seregélyesi Seregélyek, harmadik helyen pedig a Kolibrik csapata végzett.

A lovasberényiek legjobb helyezést elért csapata a Berényi Jómadarak: Nagy Bendegúz, Fessler Márton, Erdő Zsolt és Magyar Zsolt (Fotó: Lovász Lilla)

A győztesek végül egy helyi fagylaltos jóvoltából néhány hűs gombóccal ünnepelték meg a sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!