Állatvilág

2017.01.20. 12:20

Mi fáj a cicának?

A hétköznapi életben a tökéletes nem létezik, bár a macska bizonyos értelemben közel áll hozzá – vélekedik Lorászkó Gábor, aki állatorvosként ezeket a főbb betegségeket emelné ki a cicák kapcsán: a száj szerveinek elváltozásai és a vizeletkiválasztó rendszer működészavarai, betegségei egy gondos gazda esetén is idővel teendőket igényelnek ennél a fajnál.

S. Töttő Rita

– Fogszuvasodás ugyan nem fordul elő, de a fogkövesség, az íny és a fogmeder betegségei nem ritkán már pár éves korban felléphetnek – hangsúlyozza a szakember.

–  A fiatalon porcelánfehér fogak színe, majd a rárakódó ásványi anyagoktól az alak is megváltozik, a megnövekvő felületben rekedő takarmány és egyéb anyagok kellemetlenné, később bűzössé teszik a leheletet. A folyamat önmagától nem áll meg, a száj állapota romlik.

Amíg az íny megfelelően rögzül a fogon, megfelelő beavatkozással az eredeti állapot is helyreállítható – tudjuk meg, ahogy azt is: az állat számára nem is észlelt módon, általános érzéstelenítésben, ultrahanggal végzett fogkő-eltávolítás és esetleg polírozás után egyrészt megszűnik a fogkő okozta kellemetlen szájszag, másrészt elejét vehetjük az íny vissza már nem fordítható betegségének, amelyet az egyre kiterjedtebb fogkövesség okozhat.

A fényes és rendkívül kemény zománcra lényegesen kevésbé tapad vissza újra a fogkő annak eltávolítása után, mint amikor az ínyzsugorodás miatt már a zománccal nem fedett fognyak is szabaddá válik.

Az egyébként betegség tüneteit nem mutató száj „rendbe tétele" összekapcsolható más kezelésekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!