Állatvilág

2017.02.17. 10:34

Műtéten kívül van megoldás a daganatos állatnak?

Vajon miért pont ő? - merül fel a kérdés a daganatot diagnosztizált kedvencek gazdáiban. Joggal. Lorászkó Gábor állatorvos szerint a daganatos betegségek egy részénél a kiváltó ok ismeretlen, másoknál viszont hajlamosító körülmények egyéb kezelési teendőket is fontossá tesznek.

S. Töttő Rita

– Legismertebb példa erre a nőstény kutyák és macskák emlődaganatának hátterében a petefészek cisztás vagy daganatos elváltozása, kan kutyáknál a végbéltájék daganata. Természetes, hogy felvetődik az igény az emberi analógia miatt, hogy a betegnél ne csak a daganat eltávolítására kerüljön sor, hanem egészítsük ki olyan támogató beavatkozásokkal, amelyek alkalmasak volnának a még fel nem ismert szövetszaporulatok elpusztítására, és ne kelljen megvárni, hogy látható daganat legyen - teszi hozzá a szakember.

Lorászkó Gábor állatorvos
Fotó: a szerző

A sugárkezelés ténye közismertnek számít az ember esetében, de állatoknál ez lényegében nem kivitelezhető, szögezi le az állatorvos. Elárulja, miért: – A biológiai hatása éppen olyan előnyös volna, különösen gyógyszerekkel kombinálva, de az alkalmazhatóság feltételei nem állnak fenn: nem marad meg egy helyben se a kutya, se a macska az ismételt, és hosszú percekig tartó besugárzás alatt – árulja el tapasztalatait az állatorvos.

A röntgensugár károsíthatja ugyanis  a szöveteket, és ezt a tulajdonságát használják itt fel. Ahhoz, hogy a testfelszín alatt levő daganatnak ártson, de a fölötte levő szöveteknek ne, egyidejűleg több irányból érkezik a daganatra, amelyben a hatás majd összeadódik. Persze ez csak akkor valósul meg, ha a daganat a helyzetét nem változtatja, amely daganat viszont a kutyával, macskával együtt mozog. Általános érzéstelenítés sorozatos kezelésnél önmagában is kockázatos, határai vannak, ezért a besugárzást hazánkban eredményesen csak a kivételesen fegyelmezett kutyák néhány daganatánál van értelme megpróbálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!